Radio 2

Kapotte geluidschermen E40 leiden tot slapeloze nachten in Oorbeek: "Rust kennen we hier niet meer" 

De inwoners van Oorbeek zijn de lawaaihinder in hun dorp meer dan beu. De kleinste deelgemeente van Tienen ligt vlak naast de E40. Geluidsschermen moeten normaal het lawaai van de snelweg tegenhouden, maar die zijn versleten. 

"Rust kennen we hier niet meer", zegt buurtbewoner Roland Dewolfs. "Elke uur, elke minuut van de dag horen we hier het geraas van auto's op de E40. Sommige inwoners kunnen er zelfs 's nachts niet meer van slapen en kampen daardoor met een ziekmakende lawaaistress." 

Geluidsschermen

Oorzaak van dit alles zijn de beschadigde geluidsschermen die het lawaai van de autosnelweg moeten tegenhouden. "Volgens mij staat de geluidsmuur er al 40 jaar", zegt Roland. "En dat zie je ook, de muur is zwaar beschadigd, er zitten overal gaten in. Dus het lawaai wordt niet meer tegengehouden. Er moeten dringend nieuwe, betere schermen komen. Maar het Agentschap Wegen en Verkeer zou daar geen geld voor hebben. Het is duidelijk geen prioriteit voor hen." 

Voor het Agentschap Wegen en Verkeer is dit geen prioriteit

Paul De Cort, schepen Tienen (Groen)

Naast een petitie, gericht aan het Agentschap Wegen en Verkeer, hebben de inwoners ook al aangeklopt bij het Tiense stadsbestuur. "Ik kan de klachten van de inwoners alleen maar beamen", klinkt het bij schepen Paul De Cort (Groen). "We hebben een uitgebreid dossier aan het Agentschap bezorgd, maar we kregen als antwoord dat er regio's zijn met meer prioriteiten. Maar we zullen blijven aandringen op een oplossing."

Snelheidsbeperking

De inwoners van Oorbeek eisen naast het vervangen van de geluidsschermen ook een snelheidsbeperking op de autosnelweg ter hoogte van hun dorp. "We vragen dat de snelheid wordt verlaagd naar 90 kilometer per uur. Het zou voor minder geluidsoverlast zorgen en een het kost niets", besluit Roland. 

Meest gelezen