AFP

Liveblog – Spanje kleurt rood vanaf vrijdag, microbioloog Herman Goossens wil versoepeling quarantaineregels

Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt in Spanje, wordt het land vanaf vrijdag ingekleurd als rode zone. Belgen die terugkeren uit Spanje moeten verplicht een test afleggen en twee weken in quarantaine gaan. Professor microbiologie Herman Goossens pleit voor een versoepeling van de quarantaineregels. "14 dagen verplichte quarantaine brengt essentiële diensten in gevaar", aldus Goossens. Intussen blijft het aantal nieuwe coronabesmettingen in België licht dalen. Herbekijk alle updates over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Spanje kleurt rood vanaf vrijdagmiddag, met uitzondering van Tenerife

Vanaf vrijdag 4 september om 16 uur zal Buitenlandse Zaken heel Spanje met uitzondering van Tenerife als rode zone beschouwen. Iedereen die na vrijdag terugkeert uit Spanje moet verplicht een coronatest afleggen en twee weken in quarantaine gaan. De reden is het stijgende aantal besmettingen in Spanje.

Alle toeristische en andere niet-essentiële verplaatsingen naar Spanje zullen dan dus verboden zijn. Verschillende Spaanse autonome regio's en provincies waren reeds rood ingekleurd, vrijdagavond volgt dus de rest van het land.

Ook het aantal Franse departementen met een rode kleurcode, wordt vrijdag uitgebreid. Hauts-de-Seine, Val-d'Oise, Loiret, Gironde, Rhône, Var en Guadeloupe worden aan het lijstje toegevoegd. De Kroatische provincies Brod-Posavina en Zadar zullen vanaf vrijdagavond eveneens verboden terrein voor toeristen zijn. ¦ibenik-Knin en Split-Dalmatië kregen eerder al de kleurcode rood.

De noordoostelijke regio in Bulgarije en Malta zijn dan weer van het lijstje met rode zones en landen verdwenen.

Microbioloog Herman Goossens (UA) pleit voor versoepeling van quarantaineregels

Mensen die vermoedelijk met het coronavirus in contact zijn geweest, moeten in ons land 14 dagen verplicht in quarantaine. Professor microbiologie Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) vindt die periode te lang.

In “De wereld vandaag” op Radio 1 licht hij zijn standpunt toe. “Ik heb gehoord dat in bepaalde steden politie en brandweer in de problemen komen omdat mensen lang in quarantaine moeten blijven. Op die manier breng je essentiële diensten in gevaar. In het onderwijs zie je gelijkaardige verhalen. Als een leerling besmet blijkt te zijn, moet meteen de hele klas thuisblijven. Mensen worden onnodig voor een lange periode uit het maatschappelijke leven gehaald.”

Door quarantaineregels breng je essentiële diensten in gevaar

Goossens geeft toe dat bij sommige mensen de ziektesymptomen maar eerst na 7 dagen optreden (wat de reden was om de quarantaine op 14 dagen te bepalen). Maar volgens hem zijn dat uitzonderingen. Daarom vindt hij dat de quarantaine beperkt moet blijven tot 7 dagen, en dat er op de laatste dag (opnieuw) een test moet worden afgenomen. Als die negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven.

Zijn pleidooi om de regels te versoepelen heeft intussen gehoor gevonden, want de regering heeft aan de wetenschappers van de Risk Assessment Group (RAG) gevraagd de quarantaineregels te herbekijken.

Videospeler inladen...

Antwerpen niet langer risicogebied voor Duitsland

Duitsland beschouwt de provincie Antwerpen niet langer als risicogebied voor het coronavirus. De provincie is vanavond van de lijst geschrapt. Buitenlandse Zaken had gisteren aan Duitsland gevraagd om de situatie te herbekijken. 

De provincie Antwerpen was begin augustus uitgeroepen tot risicogebied, na de forse toename van het aantal coronabesmettingen, met een verplichte quarantaine als gevolg voor wie reisde van daar naar Duitsland. Voor Nederland blijft Antwerpen wel risicogebied. Iedereen die vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland reist, moet verplicht tien dagen in quarantaine.

Coronacrisis kostte luchthaven Heathrow al meer dan miljard pond

De ineenstorting van de vraag naar vliegreizen door de coronapandemie heeft de Londense luchthaven Heathrow sinds maart al meer dan een miljard pond (ruim 1,1 miljard euro) gekost. Dat heeft de drukste passagiersluchthaven van Europa woensdag bekendgemaakt.

In augustus lag het aantal passagiers op de luchthaven nog altijd 82 procent lager in vergelijking met een jaar geleden, en er is geen snelle beterschap in zicht, klinkt het.

De directie van de luchthaven is al meer dan vier maanden in gesprek met de vakbonden over besparingen, onder meer op de lonen, maar tot nu toe zonder resultaat. Ze waarschuwt dat ze niet kan blijven wachten. 

Corona-adviesorgaan Celeval is vernieuwd, maar meteen kritiek op de samenstelling

Er is een nieuw – of beter vernieuwd – orgaan om de coronacrisis te bestrijden: Celeval of de Evaluatiecel, die plannen op de langere termijn moet uittekenen, en dus ook een "nieuw normaal" installeren. “Want we zullen nog een tijdje met het virus moeten leven”. Het orgaan is nog niet goed en wel uit de startblokken geschoten, of er is al kritiek. Vooral op de samenstelling ervan, die niet evenwichtig genoeg zou zijn. Vooral de economische spelers roerden zich in de loop van de dag. 

Lees het volledige artikel hier:

Voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi besmet met coronavirus

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is besmet met het coronavirus. In een statement meldt Berlusconi dat hij in thuisquarantaine is gegaan en van thuis uit voort blijft werken. Berlusconi is 83 jaar oud.

Toeristische sector wil verhoging aantal deelnemers aan rondleidingen

In een open brief roepen 42 Vlaamse aanbieders van toeristische rondleidingen op om het aantal deelnemers per gids dringend aan te passen. Momenteel stelt het protocol van Toerisme Vlaanderen dat een gids maximaal negen deelnemers mag rondleiden, wat volgens de aanbieders niet rendabel is.

De aanbieders van toeristische activiteiten, zoals fietstochten, toeristentrams, city golf of boottochten, zijn niet blij met de verstrenging van de coronamaatregelen zoals die eind juli werd ingevoerd. Na de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli werd het maximaal aantal deelnemers per gids teruggeschroefd naar negen, in plaats van de twintig per gids die sinds de heropstart op 8 juni opgelegd was.

In tegenstelling tot het eerste maximum van twintig, is dat van negen per gids volgens de ondertekenaars niet leefbaar. "Dat wil zeggen dat, wanneer we groepen hebben van twaalf personen, we daarvoor twee gidsen dienen in te schakelen."

Meerderheid Kamer in Nederland schaart zich achter corona-app

Ondanks veel vragen en kritiek uit de Tweede Kamer (van volksvertegenwoordigers) in Nederland is een meerderheid voor de app CoronaMelder, die mensen moet waarschuwen als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. De meeste partijen willen de invoering van de vrijwillige app "het voordeel van de twijfel" geven, zoals de PvdA het verwoordde.

Uit de Kamer kwam veel kritiek, over onder meer de testcapaciteit die door de app verder onder druk kan komen te staan, de afspraken met tech-giganten Google en Apple en de eerste ontwikkelfase van de app.

Desondanks is een meerderheid voorzichtig positief. Wel willen onder andere GroenLinks dat de minister de app scherp in de gaten houdt en onderzoekt of het wel meerwaarde heeft ten opzichte van het huidige bron- en contactonderzoek.

Eerste begrotingstekort voor Noorwegen in 25 jaar

Noorwegen heeft in het tweede kwartaal voor het eerst in een kwarteeuw een begrotingstekort opgetekend. Dat heeft alles te maken met de impact van het coronavirus.

Het tekort op de begroting bedroeg voor de maanden april, mei en juni 83 miljard Noorse kronen (zowat 7,95 miljard euro), zo maakte het Noorse bureau voor de statistiek SSB woensdag bekend. In de eerste drie maanden van dit jaar was er nog een overschot van 22 miljard kronen.

De Noorse staat kreeg minder geld binnen omdat de inkomsten uit olie daalden, net als de dividenden en de fiscale inkomsten. Er werd tegelijkertijd meer uitgegeven door de maatregelen om de economische gevolgen van de corona-uitbraak te verzachten en door hogere werkloosheidsuitgaven.

Verkoop tweedehandsauto's krijgt boost door coronacrisis

De verkoop van tweedehandsauto's lag in augustus voor de derde maand op rij een pak hoger dan een jaar eerder. De verkoop dit jaar tot nu toe ligt door de coronacrisis wel nog steeds lager, zo meldt sectorfederatie Traxio woensdag.

Volgens Traxio, dat onder meer de autoverkopers en -herstellers vertegenwoordigt, drijft de coronacrisis de kopers naar tweedehandsvoertuigen.

Zo zat de verkoop van nieuwe personenwagens vorige maand opnieuw fors in dalende lijn, zo bleek dinsdag al uit cijfers van Febiac, de koepel van constructeurs en importeurs. Tot en met augustus ligt de verkoop dit jaar meer dan 26 procent lager. Traxio spreekt hier van een zware terugval na relatief goede cijfers in juni en juli dankzij de levering van eerder verkochte wagens en de uitverkoop van stockwagens.

Apple en Google gaan contactopsporing integreren in hun besturingssystemen voor smartphones

De Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Google hebben aangekondigd dat ze contactopsporing gaan integreren in hun besturingssystemen voor smartphones. Door contacttracing rechtstreeks te integreren in IOS en Android, is het voor gebruikers niet nodig om een speciale contacttracingapp te downloaden.

Minister-president Jambon over het verhogen van de zaalcapaciteit in cultuurhuizen: “Daar is geen draagvlak voor bij de experts”

Op dit moment mogen maximaal 200 bezoekers tegelijk deelnemen aan een culturele activiteit binnen, ook in een ruime zaal als het Sportpaleis in Antwerpen. De cultuursector pleit er al langer voor om dat absolute aantal los te laten.

In plaats daarvan zou gekeken kunnen worden naar de zaalcapaciteit. Minister-president Jambon heeft vandaag in de cultuurcommissie van het Vlaams parlement verklaard dat voor de eis van de cultuursector, om op die manier tot 60% van de zalen te vullen, er “0,0 procent draagvlak is bij de experts”.

In augustus pleitte Jambon als minister van cultuur zelf naar eigen zeggen voor het uitbreiden van de capaciteit, maar de Nationale Veiligheidsraad volgde het advies van de virologen en experts. De minister-president wil de vraag over de bezoekersaantallen binnenkort opnieuw voorleggen en hoopt daarvoor op een consensus met de virologen.

76 procent van vakantiegangers uit rode zone laat zich testen

Zowat drie op de vier Belgen die uit vakantie terugkeren uit rode zones laten zich intussen testen en gaan in quarantaine. Dat is nochtans verplicht, maar tot voor kort bleek slecht de helft dat ook effectief te doen.

Sinds eind augustus krijgen terugkeerders een sms met de vraag om zich te laten testen. Sindsdien is dat aantal snel gestegen. “Intussen zitten we al aan 76 procent voor Vlaanderen”, zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid aan VRT NWS.

“In Oost-Vlaanderen en Limburg zelfs boven de 80 procent.”Vanaf vrijdag zullen ze ook opgebeld worden door de contactopspoorders om hen nog extra aan te sporen om zich te laten testen. Dat kon niet eerder, omdat de contactgegevens niet in de database van het callcenter waren, maar daar komt dus vanaf vrijdag verandering in. “We hopen dat het aantal op deze manier nog verder toeneemt.”

Man aangehouden die ober kopstoot geeft na discussie over coronamaatregelen

Een 27-jarige man uit Putte is aangehouden na een uit de hand gelopen discussie over de coronamaatregelen op een caféterras in Heist-op-den-Berg. Er ontstond een discussie waarbij de klant de ober een kopstoot en enkele elleboogstoten gaf. Hij werd kort na de feiten gearresteerd en bleek eerder al betrokken bij een schermutseling in een ander restaurant in Heist-op-den-Berg.

Lees het volledige artikel hier:

Evenementensector slaakt noodkreet met betoging in Namen

Een honderdtal personen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, hoofdzakelijk uit de evenementensector, heeft woensdagochtend gemanifesteerd in Namen. Ze doen een oproep om hulp naar de verschillende regeringen. Andere vertegenwoordigers van de sector trokken naar Brussel om er minister van Middenstand, KMO's en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) te spreken.

De betogers, afkomstig uit alle hoeken van Wallonië, verzamelden aan de Carrefour van Jambes. Een zestigtal voertuigen, waaronder foodtrucks en kermistrucks waren ter plaatse, aldus de politie.

Een vertegenwoordiging klopte in de namiddag ook aan bij Ducarme. Bedoeling is ook nog de Waalse minister-president Elio Di Rupo en diens minister van Economie Willy Borsus te zien.

Meest gelezen