Lokale wijnbouwers vragen overheidssteun: "Er is veel concurrentie uit het buitenland"

Vandaag zijn op het wijndomein Kluisberg in Bekkevoort de eerste druiven voor de wijnbouw geplukt. Het gaat goed met de wijnbouw in ons land en in onze regio, het aantal wijnbouwers stijgt. Maar de productiekosten blijven hoog en daarom vraagt de sector om de accijnzen te verlagen en ook om de administratie te vereenvoudigen. 

De druivenpluk is begonnen, ook op het wijndomein Kluisberg van Jos Vanlaer in Bekkevoort, in het Hageland. "Ik ben in 1984 begonnen met de wijnbouw als hobby", vertelt Jos. "In die tijd was er nog niet zoveel wijnbouw in het Hageland. Daarna heb ik meer en meer aangeplant en nu heb ik zeven hectare." 

Accijnzen verlagen

Het gaat goed met de wijnbouw in het Hageland en ook in de rest van het land. "We merken dat de Belgische bevolking meer en meer lokale wijn drinkt", zegt Jos Vanlaer. En toch vraagt de sector extra steun aan de overheid. "Er is veel concurrentie uit het buitenland", vertelt Jos. "En dan moeten wij hier ook zware investeringen doen en ook nog hoge taxen betalen. De accijnzen in België zijn hoger dan in de buurlanden. Daarom vragen wij aan de overheid om die accijnzen te verlagen."

Veel administratie

De vereniging van Belgische wijnbouwers vraagt ook een vereenvoudiging van de administratie. Wijnbouwers moeten op hun veld kunnen werken en vandaag besteden ze teveel tijd aan die administratie, vindt de vereniging. En dat is herkenbaar voor Jos: "De administratie is echt een groot werk. Maar ik heb het geluk dat mijn dochter dat doet terwijl ik in de wijngaarden kan werken."

Volgens Jos Vanlaer is het een goed wijnjaar. "Ik verwacht een goeie productie dit jaar. Het weer zat mee. We hebben in de winter wel wat vorstschade gehad en later ook wat zonnebrand op de druiven, maar al bij al valt het goed mee. Wij hebben gemiddeld een productie van meer dan 5000 liter wijn per hectare." 

Meest gelezen