Belga

Meer mensen kunnen zich laten testen op corona in het Antwerpse testdorp Spoor Oost 

Vanaf vandaag kan je in het Antwerpse corona-testdorp Spoor Oost ook een test laten afnemen als je op reis gaat naar het buitenland en daar een negatieve covid-test moet kunnen voorleggen. Ook wie negatief is getest, zonder symptomen, krijgt voortaan na vijf dagen een uitnodiging voor een tweede test. Als die ook negatief is, kan je mogelijk vroeger uit quarantaine.

Tot nu toe konden enkel mensen met een vermoeden van corona, maar zonder symptomen en wie terugkeerde uit een rode of oranje zone zich laten testen. Nu kan je ook een test laten afnemen als je naar het buitenland gaat. Die test moet je wel op voorhand zelf betalen. 

Een tweede test is een belangrijk gegeven voor gezinnen en mensen die snel terug aan het werk willen

Fons Duchateau, Antwerps schepen voor gezondheidszorg

“Vanaf nu wordt er voorzien dat mensen automatisch na vijf dagen een uitnodiging krijgen voor een tweede test”, vertelt Antwerps schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). En dat is belangrijk. “Het was voordien zo dat je maar één test kon afnemen en dat je nadien veertien dagen in quarantaine moet blijven. Op deze manier kunnen we de quarantaine met vijf of zes dagen inkorten. En dat is toch wel een belangrijk gegeven voor gezinnen en mensen die snel terug aan het werk willen”, aldus Duchateau.

Proefproject werknemers met hoogrisico-contacten

Ook komt er een kleinschalig proefproject waarbij bedrijven werknemers met hoogrisico-contacten kunnen laten testen in het testdorp. Tien Antwerpse bedrijven kunnen dat doen via hun bedrijfsartsen. Zo kunnen werknemers met hoogrisico-contacten gescreend worden. Het is niet toegelaten dat deze bedrijven hun werknemers preventief screenen op het coronavirus. 

Sinds de opstart van het testdorp Spoor Oost, ongeveer een maand geleden, werden er al 5.000 mensen getest.

Meest gelezen