Pakistan blokkeert datingapps wegens "onfatsoenlijke inhoud"

In Pakistan zijn meerdere datingapps zoals Tinder en Grindr niet meer toegankelijk. De autoriteiten willen naar eigen zeggen de negatieve invloed van de "onfatsoenlijke inhoud" van die applicaties aan banden leggen.

De Pakistaanse autoriteiten voeren de strijd op tegen meerdere digitale platforms, die volgens hen gefaald hebben om "content" te controleren die tegen de lokale islamitische wetten ingaat. De getroffen datingapps kregen eerder al van Islamabad een waarschuwing en de vraag om de inhoud beter te modereren, maar ze gaven hier geen gehoor aan.

De Pakistaanse telecomwaakhond zegt in een mededeling bereid te zijn om de applicaties weer toe te laten als ze zich engageren om de "immorele content" strenger te controleren. Naast Tinder en Grindr zijn ook minder bekende apps geblokkeerd, zoals Tagged, Skout en SayHi. 

De afgelopen 12 maanden is Tinder meer dan 440.000 keer gedownload in in Pakistan. Grindr, een LHBTQ-datingapp, werd zo'n 300.000 keer geïnstalleerd.

Mensenrechtenactivisten vrezen censuur

De lokale organisatie Bytes for All, die de vrijheid voor internetgebruik verdedigt, veroordeelt de beslissing: "De staat speelt morele politie. Het is niet aan de overheid om de burgers te zeggen of ze al dan niet een applicatie op smartphone moeten gebruiken", zegt directeur Shahzad Ahmad.

Ook andere mensenrechtenactivisten laten van zich horen. Ze vrezen meer censuur en controle door de staat op het internet.

Niet alleen datingapps worden geviseerd in Pakistan. Ook TikTok en Youtube kregen dit jaar ook een waarschuwing van de Pakistaanse autoriteiten om "onzedelijke en expliciete" beelden offline te halen. Of het tot blokkade komt, moet nog blijken. 

Pakistan is het tweede grootste islamitische land na Indonesië. Volgens de lokale wetten zijn seksuele relaties buiten het huwelijk en homoseksualiteit verboden.

Meest gelezen