Start rechtszaak rond oorlog in drugsmilieu: 5 mannen staan terecht voor brandstichtingen en granaataanslag in Antwerpen

In Antwerpen start het proces over een reeks brandstichtingen en een granaataanslag in de buurt van Park Spoor Noord vorig jaar. Vijf mannen tussen 19 en 27 moeten voor de rechter komen. Midden maart 2019 werden in Antwerpen en Hoboken drie auto's in brand gestoken. Als reactie daarop werd een huis beschoten en in de dagen daarop werden er granaten gegooid.

Het eerste incident vond plaats op 6 maart 2019: rond 4.00 uur in de vroege ochtend werd er brand gesticht aan een auto in de Biekorfstraat en een andere auto in de Rupelstraat in Antwerpen. Diezelfde ochtend  rond 6.30 uur werd ook nog een derde wagen in brand gestoken in Hoboken. De feiten zorgden voor een tegenreactie, waarbij in de nacht van 11 op 12 maart een huis in de Biekorfstraat werd beschoten.

Maar daar hield het niet op. Drie dagen later, in de nacht van 15 op 16 maart 2019 werden in de Rupelstraat replica's van granaten gegooid. Wat later, in de nacht van 18 op 19 maart, werd een échte granaat gegooid in de Biekorfstraat, die schade veroorzaakte aan meerdere gevels en wagens.

Meer dan waarschijnlijk gaat het om een oorlog in het drugsmilieu. Er is nadien ook beslist om in de buurt van Park Spoor Noord een tijdje systematische identiteitscontroles te houden, extra politiepatrouilles in te zetten en meer cameratoezicht door te voeren tegen het aanhoudende geweld.

5 verdachten aangehouden

Vijf verdachten tussen 19 en 27 moeten nu voor de rechter verschijnen. En de aanklachten zijn niet min: vernieling door ontploffing van een gebouw, met het vermoeden van menselijke aanwezigheid bij nacht, drugshandel in vereniging, brandstichting bij nacht, vernieling van voertuigen, brandstichting, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het parket heeft zes jaar cel gevraagd. 

Meest gelezen