Parket-generaal reageert: "Geen bewijs dat optreden politie de dood van Chovanec heeft veroorzaakt"

Het parket-generaal van Bergen heeft in een perscommuniqué gereageerd op de zaak-Chovanec. Het parket wijst er op dat het onderzoek nog steeds aan de gang is, maar volgens het parket is er op dit moment geen bewijs dat de dood van de Slovaak veroorzaakt is door de politie. De advocaat van de weduwe van Jozef Chovanec, Ann Van de Steen vindt het persbericht van het parket-generaal "de waanzin van de dag".

Het parket-generaal van Bergen heeft voor het eerst gereageerd op de zaak-Chovanec. De Slovaak Jozef Chovanec stierf 2,5 jaar geleden op 38-jarige leeftijd nadat hij hardhandig was aangepakt in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.

In een uitgebreide persmededeling meldt het parket dat het onderzoek naar de zaak nog steeds aan de gang is en dat in het belang van het geheim van het onderzoek sommige informatie niet vrijgegeven kan worden.

Volgens het parket-generaal is er - in tegenstelling tot wat er wordt geïnsinueerd - op dit ogenblik geen enkel bewijs dat de dood van Jozef Chovanec veroorzaakt is door de politie. Dat blijkt uit de verschillende onderzoeken die door verschillende experts zijn uitgevoerd, meldt het parket. Het parket verwijst naar de autopsie, maar ook naar de toxicologische analyses die zijn uitgevoerd.

Hoe shockerend de beelden ook zijn, je moet de beelden in een context plaatsen, klinkt het. Volgens het parket wou de onderzoeksrechter het dossier begin dit jaar afronden en was de onderzoeksrechter niet van plan om een agent in beschuldiging te stellen voor de dood van Jozef Chovanec. Het parket besluit dat het onderzoek voortgezet wordt.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik weet het op dit ogenblik even niet, maar dit is de waanzin van de dag

advocaat weduwe Chovanec

De advocate van de weduwe van Jozef Chovanec reageert geshockeerd op het persbericht van het parket-generaal van Bergen. "Laat ons zeggen dat dit de waanzin van de dag is. Dat is hier een schuldbekentenis van het parket waar zij uiteindelijk totaal geen schuldinzicht hebben. Ik stel me nog de vraag of ik het dossier niet kan afsluiten. Het parket heeft uitdrukkelijk gezegd dat er niets fout gelopen is", reageert meester Ann Van de Steen.

"Ik moet alle beelden die de hele wereld hebben geshockeerd in een context zien. Ik weet het niet meer. Ik weet het op dit ogenblik even niet, maar dit is de waanzin van de dag", aldus Van de Steen.

CORRECTIE - In een eerdere versie van dit artikel was foutief sprake van het parket van Charleroi in plaats van het parket-generaal van Bergen.

Meest gelezen