Parkhotel in Hasselt wordt tijdelijk asielcentrum: "Plaats voor 125 asielzoekers"

Er komt een tijdelijk asielcentrum in het voormalige Parkhotel langs de Genkersteenweg in Hasselt. Er zullen 125 asielzoekers worden opgevangen, de eersten arriveren in de loop van oktober. Op 16 september is er een infomarkt voor de buurtbewoners.

Fedasil zal in het Parkhotel vooral vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië, Eritrea en Irak opvangen. De eersten arriveren in de loop van oktober, vertelt Lies Gilis van Fedasil: “Het asielcentrum zal 12 maanden openblijven, die termijn kan nog met 6 maanden verlengd worden. We zullen in Hasselt zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen opvangen. We zullen dan ook afspraken maken met de scholen in de buurt.”  De buurtbewoners krijgen allemaal een flyer met info over de plannen en op 16 september is er een infomarkt. 

Ik hoop dat er geen heethoofden hier de boel in brand komen steken, zoals in Bilzen

Buurtbewoner

De buurtbewoners reageren afwachtend. "Als die mensen zich gedragen, dan staan we daar voor open", vertelt een van de overburen. "In deze tijd moeten er toch geen mensen meer op straat leven, hé." Maar er is ook ongerustheid. "Het gaat om meer dan 120 mensen, dat is veel volk dus het is afwachten wat de invloed daarvan is op ons privéleven." Een buurman is vooral bang van de reacties van anderen. "Ik hoop maar dat er geen heethoofden hier de boel in brand komen steken, zoals in Bilzen. Want daar geraken we niet mee vooruit!"

Extra capaciteit

Eergisteren ging het asielcentrum in het vakantiepark Parelstrand in Lommel nog dicht. "Omwille van de coronacrisis proberen we momenteel de bezettingsgraad in onze bestaande centra laag te houden", gaat Gilis verder. "Het is belangrijk om goed te kunnen spreiden."

Privéfirma

Het asielcentrum in het Parkhotel zal uitgebaat worden door Umami, een groot cateringbedrijf uit Genk. Dat levert nu al maaltijden aan verschillende opvangcentra van Fedasil en het Rode Kruis. 

Meest gelezen