Igor Matovic, de premier van Slovakije.
AFP or licensors

Parlement van Slovakije eist dat de Europese Unie de dood van Jozef Chovanec in Charleroi onderzoekt

In Slovakije heeft het parlement een resolutie goedgekeurd waarin geëist wordt dat de Europese Commissie de dood van de Slovaakse man Jozef Chovanec twee jaar geleden in Charleroi onderzoekt. Opvallend: het is de Belgische EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders die dat zou moeten doen. Slovakije heeft geen vertrouwen meer in het Belgische onderzoek.

De resolutie kreeg zowel de meerderheid als de oppositie achter zich. Dat was verwacht, want het ongenoegen in Slovakije over de dood van de man na een harde aanpak van de Belgische politie is dan ook erg groot. In de resolutie wordt de dood van Jozef Chovanec dan ook scherp veroordeeld en het Slovaakse parlement eist dat de schuldigen worden gestraft.

Slovakije heeft blijkbaar geen vertrouwen in een Belgisch onderzoek en wil dat de Europese Commissie de zaken gaat bekijken en dat de zaak ook wordt voorgelegd aan het Europees Parlement. Toeval of niet: het is de gewezen Belgische minister Didier Reynders (MR) die als EU-commissaris voor Justitie daartoe aangespoord wordt. Reynders was op het ogenblik van de feiten minister van Buitenlandse Zaken en was toen verantwoordelijk voor de contacten met Slovakije.

De Slovaak Jozef Chovanec werd in februari 2018 opgepakt op de luchthaven van Charleroi. Uit videobeelden bleek dat hij in een cel hard werd aangepakt door de politie en dat een van de agentes de Hitlergroet bracht. Chovanec werd nadien naar een ziekenhuis gevoerd, maar is daar overleden. 

Een topman van de politie heeft een stap opzij gezet zo lang het onderzoek loopt. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) krijgt in de zaak kritiek. Hij was in 2018 minister van Binnenlandse Zaken en het is niet duidelijk van wat hij precies op de hoogte was en wanneer. 

Vandaag heeft de weduwe van Chovanec, Henrieta Chovancova, in een interview met collega Jan Balliauw van VRT NWS gezegd dat ze na meer dan twee jaar onderzoek alle vertrouwen in de Belgische overheid kwijt is en dat "iedereen iedereen hier beschermt". 

De Europese Commissie laat in een korte reactie weten dat ze "geen commentaar geeft op nationale onderzoeken".

Eerder op de dag deelde de Slovaakse premier Igor Matovic op Facebook een brief die hij ontvangen heeft van de Belgische premier Sophie Wilmès. Daarin betuigt ze haar medeleven met de familie van het slachtoffer en zegt ze dat er een grondig onderzoek aan de gang is. 

Onze reporter Jan Balliauw is in Bratislava. Bekijk hier zijn verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen