Schoolwinkeltje 'Het Koffiekoekje' weer open. "Generaties leerlingen beleefden hier een zoete zonde"

Aan het Koffiekoekje op de Collegelaan in Genk staan voor het eerst sinds de lockdown in maart terug meterslange rijen. Het bekende snoepwinkeltje is al generaties lang de vaste zoete zonde voor scholieren in de buurt, en rendeert enkel tijdens de schooldagen. 

Voor de eerste schoolbel gaat, onder de middagpauze en rond een uur of vier is het doorgaans over de koppen lopen in de buurt van Het Koffiekoekje. “Dit is niet zomaar een snoepwinkeltje, maar ook een ontmoetingsplaats”, vertelt eigenares Loretta. Samen met haar man Rodolfo nam ze de zaak een drietal jaar geleden over van de vorige zaakvoerder. “Oudere generaties herinneren zich vast Diane nog, het vorige gezicht van de zaak. Deze dame heeft minstens 25 jaar lang leerlingen verblijd met snoepgoed en snacks. Wij proberen dat werk nu voort te zetten." 

Een snoepwinkel aan een school rendeert natuurlijk enkel tijdens de schooldagen. “We zijn blij dat we eindelijk weer van start kunnen gaan. Al vrezen we dat veel leerlingen minder lang zullen blijven plakken door de coronasituatie.”

Worstenbroodjes van weleer

De worstenbroodjes, lekstokken en muffins van weleer doen het nog steeds bijzonder goed. “Maar we verkopen nu ook porties verse pasta”, vertelt Rodolfo. “We runnen ook al jaren een pizzeria en wilden onze eigen stempel op Het Koffiekoekje drukken. Het was voor mij heel bijzonder om de zaak over te nemen. Vroeger ging ik ook naar school op de Collegelaan en spraken we al af aan Het Koffiekoekje, voor snoep, vrienden én voor de mooie meisjes.”

Laatste zakcentjes

Veel leerlingen schrapen hun laatste zakgeld bij elkaar om toch nog maar iets te kunnen kopen”, lacht dochter Syria, die ook een handje toesteekt. “Op drukke schooldagen schuiven ze hier soms aan tot op de straat, maar door de coronamaatregelen zullen veel jongeren sneller naar huis moeten gaan. En in tegenstelling tot vroeger zijn we niet meer enig in onze soort. Sinds enkele jaren hebben we meer collega’s in de buurt, die broodjes en andere versnaperingen aanbieden.”

Toch was de eerste woensdagmiddag alvast geslaagd. “De leerlingen vonden hun weg vlotjes naar ons terug”, gaat Rodolfo verder. “Er gaan meer dan 6.000 leerlingen naar een school in deze  buurt, en dat al tientallen jaren. Bij het overgrote deel van de oude schoolgangers zal Het Koffiekoekje na een lange tijd nog steeds een belletje doen rinkelen..."

Meest gelezen