VGAJIC-+38163208618

Scouts en gidsen die onder leiding stonden van Reuzegommers krijgen extra begeleiding na overlijden Sanda Dia

Scouts en Gidsen Vlaanderen geeft extra ondersteuning aan hun groepen die vroeger onder de leiding stonden van clubleden van Reuzegom. Eind 2018 kwam student Sanda Dia tijdens een doop van die studentenclub om het leven. "Het vernederen, bang of belachelijk maken van kinderen en jongeren hoort er niet bij, niet binnen of buiten een jeugdbeweging," zegt woordvoerder Jan Van Reusel. 

Enkele leden van de studentenclub Reuzegom, die de fatale studentendoop van ingenieursstudent Sanda Dia organiseerde, waren vroeger actief als scoutsleiding. Hun namen zijn de laatste weken beginnen te circuleren. "En dat verdiept onze bezorgdheid", laat Scouts en Gidsen Vlaanderen weten. 

Daarom heeft de vzw beslist om hun leden extra te begeleiden. Meer specifiek worden de groepen, die via ex-leiding in verband werden gebracht met de studentendoop, door de pedagogische staf opgevolgd, "om hen te ondersteunen bij de verwerking en verdere zorg voor kwaliteit in scouting," zegt woordvoerder Jan Van Reusel. "Bijzondere aandacht gaat daarbij naar integriteit als begeleiding en oog voor veiligheid van leden. Het vernederen, bang of belachelijk maken van kinderen en jongeren hoort er niet bij, niet binnen of buiten een jeugdbeweging. Wij hebben er als nationale leiding alle vertrouwen in dat onze groepen die boodschap delen."

Wij zetten in op herstel van vertrouwen. Niemand van de genoemde Reuzegommers is nog in leiding 

Jan Van Reusel, Scouts en Gidsen Vlaanderen

Geen enkel lid van Reuzegom dat betrokken was bij de fatale doop, is nu nog actief binnen de scouts. De feiten deden zich voor op een terrein dat werd gehuurd via een scoutsgroep. 

Overgangsritueel bij scouts en gidsen Vlaanderen

Ook Scouts en gidsen Vlaanderen heeft enkele overgangsrituelen zoals belofte of totemisatie. "Maar deze activiteiten zijn geen doop of ontgroening", benadrukt de vzw. "Ze zijn zuiver gericht op verwelkoming en waardering van leden binnen de eigen groep. We zetten uitdrukkelijk in op een positieve invulling van die werkvormen. Het vernederen, bang of belachelijk maken van leden hoort niet thuis in de methode van scouting."

Meest gelezen