AFP or licensors

Spaanse rechter oordeelt dat familie van ex-dictator Franco een landgoed in Galicië moet afstaan aan de staat

In Spanje heeft een rechtbank geoordeeld dat de familie van "caudillo" Francisco Franco een groot landgoed in de regio Galicië moet afstaan aan de staat. Dat landgoed zou in de jaren 30 onrechtmatig verkregen zijn. De familie kan nog wel in beroep gaan.

De rechtbank in La Coruna gaat dus in op de eis van de socialistische regering van premier Pedro Sanchez. Die had gevraagd dat de familie van voormalig dictator Francisco Franco het domein "Pazo de Meiras" in het noordwesten van het land zou overdragen aan de staat. Volgens de regering was dat landgoed indertijd onrechtmatig verkregen.

De familie van Franco verzette zich daar tegen en heeft dus ongelijk gekregen. De familie kan nog wel in beroep gaan en zal dat wellicht ook doen. 

Het landhuis en omgeving werd tussen 1893 en 1907 gebouwd en door de regionale regering van Galicië uitgeroepen tot "monument met culturele waarde". Dat houdt in dat het moet worden opengesteld voor het publiek. De familie van Franco organiseerde rondleidingen voor bezoekers, maar er waren klachten dat die de voormalige dictator verheerlijkten.

Het domein is in 1938 -dus in volle burgeroorlog- door de eigenaar geschonken aan Franco die toen op het punt stond om de oorlog te winnen. Volgens de rechtbank is dat domein toen echter geschonken aan "staatshoofd Franco" en niet in persoonlijke naam. Een officiële transactie in 1941, dus na de burgeroorlog toen Franco aan de macht was, is ongeldig verklaard en daarom is het domein volgens de rechter nu eigendom van de Spaanse staat. 

De erfgenamen van Franco kunnen volgens de rechter ook geen beroep doen op onderhoudskosten, omdat ze sindsdien ten onrechte genoten hebben van het domein. 

Het is al de tweede keer op korte tijd at de familie van Franco juridisch het onderspit delft tegen de Spaanse regering. Vorig jaar gaf een rechter groen licht voor het opgraven van het lichaam van Franco in een enorm mausoleum in de Valle de los Caidos nabij Madrid en dat was tegen de wens van de familie in. Franco is sindsdien begraven in een grafkelder van de familie in een voorstad van Madrid.

Meest gelezen