Brouwerij MAK

Sterrebeekse brouwerij wint brons op prestigieus Aziatisch bierwedstrijd “Begonnen in kookpotten Chiro”

Brouwerij MAK in Sterrebeek heeft de derde plaats gehaald op de gerenommeerde Aziatische bierwedstrijd ‘Asia Beer Challenge’. Nog straffer omdat ze het bier amper twee maanden geleden hebben bedacht. De brouwerij is drie jaar geleden opgericht door een groep vrienden die in de kookpotten van de Chiro experimenteerden met bier.  

MAKnifique. Zo heet het winnende bier van brouwerij MAK in Sterrebeek. Opgericht door tien vrienden van Chiro Mik Mak, waar ze ook de inspiratie haalden voor hun naam. Drie jaar later vallen ze in de prijzen op de prestigieuze ‘Asia Beer Challenge 2020’: “Het was toch een beetje een verrassing om zo snel een belangrijke prijs te winnen. Maar we zijn natuurlijk supertrots", zegt Douglas Leenen.

En dan te bedenken dat de Chirojongens ooit begonnen zijn om de vriendschap te onderhouden. “In het begin was het echt een manier om elkaar te blijven. We zijn ook echt begonnen op de Chiro waar we in de kookpotten zaten te roeren. Eerst voor vrienden en familie. Dat werd zo populair dat we besloten om de stap te wagen in het ondernemersleven.” Toch is geld verdienen niet de prioriteit. “We zijn met tienen, dus veel blijft er niet over. Maar dat is ook niet de bedoeling. We doen dit echt omdat we het leuk vinden. Het is een passie. En dat is ook onze missie: bier en vriendschap brouwen.”

Het bier dat wij hebben ingezonden is een seizoensbier. Eentje dat vaak wordt vergeten

De Asian Beer Challenge, is niet de eerste de beste wedstrijd vertelt Douglas: “In de jury zitten meer dan 100 experts die gekozen zijn door anderen brouwerijen. Die proeven dan blindelings het bier. Op basis daarvan geven ze een score. Het bier dat wij hebben ingezonden is een seizoensbier. Eentje dat vaak wordt vergeten. Dat is ook de reden dat we het hebben gebrouwen. Om het terug in de aandacht te brengen. In de categorie Seizoensbier hebben we dan gewonnen, dus ze kennen er daar in Azië wel wat van. Dat we nu die erkenning krijgen van een internationale wedstrijd, is heel leuk.”

Het winnende bier MAKnifique vind je terug op de website van de brouwerij. 

Meest gelezen