Taiwan wijzigt paspoort van "Republiek China" naar "Taiwan" om "verwarring te voorkomen"

Vanaf januari zal Taiwan zijn inwoners nieuwe paspoorten geven met een subtiele verandering van naam. In het Engels zal er dan niet langer "Republic of China" op de cover staan, maar wel "Taiwan". In het Chinees blijft de oorspronkelijke naam wel gehouden. Officieel moet dat "verwarring met China" voorkomen, maar er is natuurlijk wel het verlangen om verwijzingen naar China te verwijderen.

Vanaf volgend jaar krijgen de Taiwanezen dus een nieuw paspoort om internationaal te reizen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet de naamswijziging verwarring met paspoorten uit China vermijden. 

Op het eerste zicht verandert er niet zo veel, maar dat is schijn. Het Engelse opschrift "Republic of China" zou verdwijnen en er zou enkel in grote letters "Taiwan" op de cover staan. In het Chinees zou de naam "Republiek China" wel behouden blijven, evenals het symbool van die republiek: de zon met de twaalf stralen. De kleur van het paspoort wordt ook een beetje groener en ook dat is wellicht geen toeval. Groen is de kleur van de regerende Democratische Volkspartij (DPP) van president Tsai Ing-wen, die eerder dit jaar herkozen is.

Het is vooral die DPP die graag de verwijzingen naar China ziet uitvlakken en meer de nadruk wil leggen op de identiteit van Taiwan, los van China.

(Lees verder onder het oude paspoort).

Het huidige paspoort van Taiwan. Foto: Fred the Oyster.

Wat zit daarachter? (Veel)

Officieel heet de eilandstaat in het Verre Oosten "Republiek China", verwijzend naar de nationalistische republiek die in 1912 als opvolger van het keizerrijk gesticht werd op het Chinese vasteland. Opvallend: toen behoorde Taiwan zelf niet tot China, maar stond het onder controle van Japan.

Pas na de oorlog in 1945 stond Japan Taiwan (of Formosa zoals het toen heette) af aan die Republiek China, die in 1949 onderuitging toen de communisten van Mao Zedong de controle over het Chinese vasteland overnamen. Het republikeinse bewind van president Chiang Kai-shek trok zich toen terug op Taiwan en hield daar de "Republiek China" in stand als rivaal van de communistische Volksrepubliek China op het vasteland.

Toen in 1912 het Chinese keizerrijk werd vervangen door de Republiek China, behoorde Taiwan niet tot dat land, maar stond het onder Japanse controle

Dit geschiedenislesje verklaart waarom er nu twee China's zijn. Enerzijds de communistische Volksrepubliek die door de meeste landen erkend wordt en anderzijds de democratische Republiek China of Taiwan die door slechts een tiental landen erkend wordt, maar goede officieuze relaties en handelscontacten heeft met zowat de hele wereld. België heeft in Taipeh een "vertegenwoordiging", maar noem dat geen "ambassade". Omgekeerd ook. 

Communistisch China eist Taiwan op als een "opstandige provincie", ook al zijn er economisch sterke banden tussen beide staten. Het wijst erop dat de meeste mensen op Taiwan van Chinese afkomst zijn en dat het eiland twee eeuwen lang (tussen 1683 en 1895) deel uitmaakte van het Chinese keizerrijk, waarna het in Japanse handen overging.

Voor 1683 werd Taiwan geregeerd door heersers van Chinese of Japanse afkomst en was het zelfs een tijdlang een kolonie van de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie met als hoofdstad Fort Zeelandia. Taiwan heeft dus een erg ingewikkelde geschiedenis en dat maakt de Chinese claims onzeker. Wel zeker is dat veel democratische activisten uit Hongkong voor de repressie uitwijken naar het democratische Taiwan en ook dat ergert Peking. (Zie het nieuwe paspoort van Taiwan onder de kaart).

Meest gelezen