Foto: Radio 2

Leuven belooft tegemoetkoming foorkramers kermis: "In andere steden moeten we geen staangeld betalen"

Het Leuvense stadsbestuur belooft de foorkramers van de septemberkermis een tegemoetkoming omdat er minder volk is toegelaten op kermissen. Wat die tegemoetkoming precies zal zijn, moet nog besproken worden op de gemeenteraad. De foorkramers zijn er niet helemaal gerust in.

De foorkramers van de septemberkermis in Leuven krijgen een tegemoetkoming, maar die moet eerst besproken worden op de gemeenteraad. Enkele dagen geleden was daarrond commotie ontstaan toen bleek dat foorkramers in Aarschot niets moesten betalen voor hun staanplaats. In tegenstelling tot Leuven waar de volle pot werd aangerekend voor een kermis waar 200 mensen per plein worden toegelaten. 

Extra kosten

“Ik zie het niet zitten om de volle pot te betalen, maar als het niet anders kan, zal het niet anders zijn", zegt foorkramer Faes die er nog niet helemaal gerust in is. "Het is onze eerste kermis en we zijn al september. Het zou natuurlijk een mooie geste zijn. Als het al september is en je hebt nog steeds geen inkomen, dan begrijp je dat het water hoog staat.  We hebben ook extra kosten zoals stickers die bezoekers er op wijzen afstand te houden, en het ontsmettingsproduct waar handen mee ingewreven moeten worden.”

k kan zeggen dat bij alle kermissen die nu opgestart worden het stadsbestuur het staangeld kwijtscheldt

Steve Severeyns, foorkramer

Ook foorkramer Steve Severeyns vindt een tegemoetkoming nodig: "Er is een verminderde capaciteit, er zijn maar 400 bezoekers toegelaten. Er zijn nog niet veel kermissen doorgegaan, zeker niet zo groot als in Leuven. We moeten zien dat het haalbaar blijft. Qua veiligheid is het geen probleem."  De foorkramers hebben ondertussen al heel wat zwarte sneeuw gezien, gaat Severeyns verder: "Ik kan zeggen dat bij alle kermissen die nu opgestart worden het stadsbestuur het staangeld en de elektriciteitskosten kwijtscheldt. Dat wordt bijvoorbeeld ook gedaan voor de horeca, de terrassen, de retributies. Omdat ze ook wel begrijpen dat ze de ondernemers moeten steunen in deze moeilijke tijden."

"We hebben nog nooit een tegemoetkoming gevraagd", zegt foorkramer Rene Lauwers. We hebben altijd ons best gedaan om het zelf te doen, maar nu is het moeilijk geworden.  Leuven zou ook iets terug mogen doen, het is niet meer als vroeger. Laten we hopen dat het goedkomt", besluit de foorkramer.

Meest gelezen