Radio 2

Vastgoed boomt: corona maakt huis met tuin en appartement aan de kust populair

De vastgoedsector doet het goed, blijkt uit cijfers van makelaars ERA en Century 21. De voorbije drie maanden steeg de verkoop van huizen en appartementen met 15 tot 21 procent. Corona speelt duidelijk een rol. Dat blijkt onder meer uit de keuze voor de Belgische kust en voor een huis met een tuin. De prijzen stijgen vooral in de grote steden.

De beide vastgoedkantoren die wij contacteerden - Century 21 en ERA – rapporteren gelijklopende cijfers: Century 21 verkocht in de maanden juni-juli-augustus 15 tot 20 procent meer vastgoed, bij ERA was het 21 procent. De twee zijn de grootste op de Vlaamse markt. 

ERA zag wel een forse uitschieter in de maand juni, zegt Johan Krijgsman: “Er zijn toen 39 procent meer woningen verkocht dan in 2019, een inhaalbeweging van jewelste dus.”

Een inhaalbeweging, want sinds de lockdownmaatregelen half maart kon je geen kijkbezoek meer brengen aan woningen of appartementen, en ook kantoorbezoek bij de notaris werd zoveel mogelijk beperkt, al waren verkopen via video wel mogelijk.

Algemeen zien we aan de kust een stijging van zo’n 50 tot 60 procent

Kim Ruysen van Century 21 zag vooral aan de kust een enorme stijging in de verkoop: “Daar hebben sommige kantoren dubbel zoveel verkocht in vergelijking met vorig jaar. Algemeen zien we aan de kust een stijging van zo’n 50 tot 60 procent.”

In de Ardennen zijn 35 procent meer woningen verkocht. Dat is niet zo spectaculair als aan de kust, maar het fenomeen is hetzelfde. Wie op zoek is naar een tweede verblijf, zoekt zijn gading in eigen land in plaats van in Spanje of Kroatië. Ook hier speelt een corona-effect.

Corona doet waarde van huis met tuin stijgen

Johan Krijgsman van ERA Belgium ziet dat corona-effect ook bij het soort vastgoed dat verkocht wordt. Wie voor een bestaand pand kiest, gaat in bijna alle gevallen voor een huis. Bij nieuwbouw is die keuze minder uitgesproken en gaan kopers ook wel voor een appartement:“De nieuwbouwappartementen van vandaag worden dan ook op betere locaties gebouwd, met gemeenschappelijk groen én met grotere terrassen. Meer corona-proof dus, zeg maar.”

Maar ook bij de huizen is er een corona-effect, zegt Kim Ruysen van Century 21: “We merken duidelijk dat de grootte van een terras nu veel meer een rol speelt. En oudere mensen die op het punt stonden een huis met tuin in te wisselen voor een appartement, die gaan nu eerder verbouwen en hun woning houden door de meerwaarde van de tuin.”

In grote steden willen kopers tot 30.000 euro boven de prijs gaan

Buiten de kust en de Ardennen is de stijging van het verkochte vastgoed niet zo groot of zelfs onbestaande, blijkt uit cijfers van Century 21. In Vlaams-Brabant en Antwerpen was er een stijging van 20 procent, in Oost-Vlaanderen en Limburg is er een status quo.

De gemiddelde prijs van de verkochte woningen was ongeveer 7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, valt te horen bij ERA. Al valt die stijging voor een deel te verklaren door de prijsstijgingen van eind vorig jaar, door de rush op vastgoed na het afschaffen van de woonbonus.

Johan Krijgsman van ERA ziet de prijzen in het najaar stabiliseren: " Op een bepaald punt is een groot deel van de achterstand van de lockdown ingehaald, en dan zal de markt ook afkoelen."

Bij Century 21 zien ze nu al eerder stabiele prijzen, een  uitzondering zijn de grote steden. Kim Ruysen: “Wat de prijzen omhoog duwt in grote steden als Antwerpen, Gent en Leuven, is de grote vraag. De prijzen zijn gelijk, maar er zijn kopers die tot 30.000 euro boven de vraagprijs bieden om het pand dat ze willen, te kunnen kopen.”

Meest gelezen