Videospeler inladen...

Weduwe Chovanec aan VRT NWS: "Niets kan hem terugbrengen, maar misschien wordt iemand anders wél gered van deze beesten"

"Ik heb al mijn vertrouwen in de Belgische overheid verloren." Dat zegt Henrieta Chovancova, de weduwe van Jozef Chovanec, in een interview aan VRT NWS. "Iedereen beschermt elkaar, dus ik kon niet anders dan die beelden naar buiten te brengen." Al vreest ze dat ze nooit de volledige waarheid zal kennen.

Henrieta Chovancova kreeg op vrijdag 24 februari 2018 kort voor middernacht een telefoontje van haar schoonbroer. Ze was toen samen met haar dochter haar man aan het opwachten op de luchthaven van Bratislava. Haar schoonbroer vertelde haar dat Jozef was opgepakt door de luchthavenpolitie en de nacht in de cel zou moeten doorbrengen. 

De volgende morgen kreeg ze opnieuw een telefoontje van haar schoonbroer: dat ze moest bellen naar de gsm van haar man. Wanneer ze dat doet, krijgt ze iemand aan de lijn die haar vertelt dat haar man in kritieke toestand is opgenomen in het ziekenhuis.

Hersendood

Diezelfde dag vertrekt ze samen met haar dochter met de auto richting België. Wanneer ze aankomt in het ziekenhuis, krijgt ze van de dokters te horen dat er geen hersenactiviteit meer is. Op maandag wordt dat nieuws bevestigd: haar man was hersendood en ze zouden op korte termijn de machines afleggen.

"Ik ben er vrij zeker van dat hij stierf in de cel", zegt ze in een interview aan VRT NWS. "Ik geloof niet dat hij gestorven is aan een hartaanval, ik denk dat hij verstikt is door de politie. De hartaanval was gewoon een afleidingsmanoeuvre om alles geheim te houden."

Ik denk dat hij verstikt is door de politie. De hartaanval was gewoon een afleidingsmanoeuvre om alles geheim te houden. 

Henrieta Chovancova
Videospeler inladen...

Chovancova was in schok toen ze de beelden uit de politiecel te zien kreeg. "Het is toch duidelijk dat de agenten zijn dood hebben veroorzaakt? Ze hebben urenlang niet naar hem omgekeken. Hij probeerde op allerlei manieren duidelijk te maken dat er een probleem was, maar ze hebben hem gewoon genegeerd." Ze zegt ook dat ze het vreselijk vond om haar man zo te zien. "Dit had ik nog nooit gezien, ik herkende hem niet."

Naar de pers gestapt

De weduwe haalt snoeihard uit naar de onderzoeksrechter. "Het kan toch niet anders dan dat ze iemand beschermt? Hoe kan je anders verklaren dat ze zo weinig deed? Ze wist van de beelden en ze deed er niets mee."

Ze zegt dat ze dan ook geen andere mogelijkheid had dan met de beelden naar de pers te stappen. "Er gebeurde niets en iedereen beschermde elkaar. Voor mij was het ontzettend moeilijk. Je wil natuurlijk niet dat die beelden over de hele wereld worden getoond door alle televisiezenders. Maar als je geen andere keuze hebt, als je niets meer kan doen, wat dan?"

Je wil natuurlijk niet dat die beelden over de hele wereld worden getoond door alle televisiezenders. Maar als je geen andere keuze hebt, wat dan?

Videospeler inladen...

Vertrouwen kwijt

Chovancova heeft haar vertrouwen in de Belgische overheden helemaal verloren.  Ook haar vertrouwen in toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is ze kwijt. "Hoe kan je hem nu geloven? De ene dag zegt hij dit, de volgende dag iets anders." Volgens haar was hij wel degelijk op de hoogte van de ernst van de zaak.

Dat Mark De Mesmaeker, de commissaris-generaal van de federale politie, haar wil ontmoeten, vindt ze niet belangrijk. "Ik wil vooral dat alles grondig wordt onderzocht."

Al denkt ze niet dat ze ooit de volledige waarheid zal achterhalen. "Er zullen misschien wel mensen gestraft worden, maar wie beschermt hen? Ik denk niet dat het de eerste keer is dat dit gebeurt. Als je de beelden bekijkt, ziet het er toch uit alsof dit nog is gebeurd. Ze wisten dat er camera's waren, dus het kan toch niet anders dan dat ze dachten, hier komen we mee weg?" 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het volledige interview:

Videospeler inladen...

Onze reporter Jan Balliauw is in Slovakije en sprak met Henrieta Chovancova. Bekijk hieronder zijn verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen