20-jarige Sanda Dia sterft na studentendoop, wat gebeurde er tijdens die fatale doop?

Sanda Dia uit Edegem, in de provincie Antwerpen, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven toen hij lid wilde worden van studentenclub Reuzegom. Hij moest daarvoor deelnemen aan een extreem doopritueel dat twee dagen duurde. Het werd uiteindelijk zijn dood. Lees hieronder een reconstructie op basis van de politieverhoren in het strafdossier.

DAG 1: 4 december 2018

De opdracht op dag 1 van de studentendoop was: rozen verkopen. Sanda en nog twee andere schachten (kandidaatleden) moesten zich verkleden en tegen de klok zoveel mogelijk bloemen verkopen in de Leuvense binnenstad. Wie niet snel genoeg verkocht, werd gestraft met vettig en vies eten, zoals melk met brokken, een vetbol voor de vogels, een pot met garnalen in een onbestemde bruine brij en een blik Gordon’s met visolie. De schachten verkochten uiteindelijk 700 rozen. 

Maar een beloning volgde niet, integendeel. De schachten moesten op hun knieën gaan zitten en vragen beantwoorden. Bij elk fout antwoord moest er gedronken worden. Gin, bijna een liter. De bedoeling was blijkbaar dat ze volledig van de wereld waren en ze zich weinig of niets zouden herinneren. Op de cantus die hierop volgde moest nog meer worden gedronken. De drie schachten lagen stomdronken op de grond. De traditie bij Reuzegom wil dat de leden dan op de Schachten urineren, wat ook die avond gebeurde.

’s Nachts belandden ze op het kot van Sanda om er hun roes uit te slapen. Reuzegommers knippen stukken uit hun haar en smeren er choco in. De schachten zijn te dronken om ook maar iets daarvan te merken. Water drinken kon niet, want de Reuzegommers hadden de kraan afgeplakt. Er hing een briefje aan: “Niet drinken anders geen Reus”.

DAG 2: 5 december 2018

De volgende ochtend, op dag 2 van de doop, werden de drie wakker gemaakt en ging het richting Vorselaar. Sanda was in tegenstelling tot de andere twee nog erg suf en had een zware kater. Hij moest bij het stappen ondersteund worden. Een vrouw die de jongens zag lopen, kwam naar hen toe en merkte op dat Sanda er niet goed uitzag en dat dit niet verantwoord was. Sanda zou gezegd hebben dat het ok was.

Hij kreeg ook wat te eten en te drinken en leek er weer bovenop te komen, blijkt uit verhoren van verschillende betrokkenen.

Intussen moesten de twee andere Schachten in Vorselaar een put graven om er vervolgens met z’n drieën te gaan inzitten.  In de put kregen ze vele emmers ijskoud water over zich heen. Er werd een aal ingegooid waar ze de kop van moesten afbijten. Intussen werden ze uitgescholden, vernederd en beledigd. Het hoorde bij het ritueel. Net als op handen en knieën kruipen tijdens verplaatsingen op het terrein, hoofd naar beneden anders werd je opnieuw gestraft.

Gezwommen werd er ook in een beek wat verderop, met hun hoofd onder water en om het zogenaamd weer warm te krijgen, urineerden Reuzegommers op de schachten. “In de put zat vanalles, ook braaksel en pis”.  Braaksel door de viezigheid die er tussendoor voortdurend en ook alweer als straf moest worden gegeten en gedronken. Een dode muis die door de blender was gedraaid, honden- en kattenvoer, schachtenpap en ook visolie. Eén van de beproevingen voor de schachten bestond erin om een levende goudvis op te eten en vervolgens visolie drinken tot het visje door braken er weer levend uitkwam. Maar bij Sanda lukt dat niet. Hij zou nog een tweede vis en extra visolie hebben moeten doorslikken.

De Reuzegommers hadden een bidon visolie van 3 liter gekocht. Daar was na afloop van de doop de helft van op.

Na het drinken van de visolie begon Sanda Dia trager te spreken en te reageren, merkten de twee andere schachten op. Ze riepen de Reuzegommers om duidelijk te maken dat het niet goed met Sanda ging. Hij zou ineengekropen van de kou in de put hebben gezeten. De twee andere schachten kregen de opdracht om hem eruit te halen en hem bij een kampvuur te leggen om op te warmen. Sanda reageerde niet meer.

Discussie over wat er moet gebeuren

"We zijn dan beginnen discussiëren onder de groep wat we moesten doen…wij waren allemaal aan het stressen van wat gebeurt er hier”, verklaart één van de Reuzegommers tijdens zijn ondervraging. Maar de ernst van de situatie drong niet tot iedereen door en sommigen dachten dat het wel zou goedkomen. 

“De doop van de schachten gaat al ongeveer 15 jaar door in Vorselaar, met dezelfde opdrachten en dezelfde zaken die gegeten en gedronken worden. In het verleden is nog nooit iemand ziek geworden of had er nog nooit iemand iets ernstig voorgehad”, verklaart één van hen.

 

In het verleden is nog nooit iemand ziek geworden of had er nog nooit iemand iets ernstig voorgehad

politieverhoor van Reuzegommer

Sanda Dia werd uiteindelijk in een auto gelegd en rond 21u30 naar het ziekenhuis in Malle gebracht. Daar stelt een arts vast dat hij zwaar onderkoeld is. Hij heeft een lichaamstemperatuur van 27 graden. "Patiënt is in coma gegaan en kreeg een hartstilstand". Er werd ook vastgesteld dat hij een extreem hoge zoutwaarde in het bloed had. Sanda Dia moest met spoed worden overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. Al snel was duidelijk dat zijn toestand kritiek was.

 De politie liet na de doop vijf Reuzegommers naar het commissariaat  komen, het viel een agent op dat "ze erg aangedaan zijn door wat er is gebeurd" staat te lezen in een proces-verbaal. Anderzijds werden die avond filmpjes en foto’s van de doop gewist en de whatsappgroep van de clubleden verwijderd.

 

De politie die, die nacht aan de blokhut in Vorselaar aankwam, schreef dat  alles er netjes bijlag. Wat je misschien na een doopritueel niet verwacht. “Alle lokalen zijn proper opgeruimd. Er kan nergens een vuilniszak worden aangetroffen. Rond de plaats waar het kampvuur is geweest, staan enkele emmers, maar daar staat regenwater in”.  Op 7 december, 2 dagen na de Reuzegom doop, is Sanda Dia overleden.

 

 

 

 

Meest gelezen