Iza Habur (Iza Habur (Photographer) - [None]

Altijd minstens één bezoeker per week voor elke bewoner van een woonzorgcentrum (ook al is er corona-uitbraak)

Bewoners in Vlaamse woonzorgcentra zullen vanaf maandag áltijd minstens één bezoeker per week kunnen ontvangen, ook al is er een grote corona-uitbraak in het woonzorgcentrum. Dat heeft de taskforce beslist. Vorige week was er heisa over centra waar weinig of geen bezoek mogelijk was, ook al waren er geen besmettingen. 

De bezoekersregeling in woonzorgcentra (WZC) wordt versoepeld, nadat daar vorige week felle discussie was over opgelaaid. In sommige centra bleek weinig of geen bezoek mogelijk, zelfs al waren er geen coronabesmettingen. Met de nieuwe regeling - die ingaat vanaf nu maandag - wil de Vlaamse corona-taskforce “een bezoekregeling die én warm-menselijk én veilig verloopt.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De minimale regeling is dat er altijd zeker 1 bezoeker per bewoner en per week is toegelaten, hoe groot de uitbraak in het woonzorgcentrum ook is. Die ene bezoeker kan wisselen, als dat in overeenstemming is met de bubbelmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad.

Er is één uitzondering: als de bewoner zelf besmet of vermoedelijk besmet is, dan moet hij of zij in quarantaine en is er tijdelijk geen bezoek mogelijk. 

In woonzorgcentra zonder besmettingen zijn er in principe geen beperkingen op het aantal bezoekers en op de frequentie van het bezoek. Het bezoek kan dus ook weer op de kamer. Ook fysiek contact is mogelijk als bewoner en bezoekers tot dezelfde sociale bubbel behoren. Op de kamer zijn afstand houden en mondmasker dragen niet verplicht. 

In woonzorgcentra met besmettingen zijn beperkingen op bezoek mogelijk, maar die moeten altijd tijdelijk en evenredig met de risico’s zijn. Ook hier is bezoek op de kamer mogelijk, als de directie dat toestaat.

Hygiëneregels blijven in alle woonzorgcentra van toepassing

Voor al wie een woonzorgcentrum binnengaat, blijven de basishygiëneregels gelden: zich registreren bij het betreden van het woonzorgcentrum, de handen desinfecteren met alcoholgel, altijd een mondmasker dragen (behalve dus waar het niet moet op de kamer), en afstand houden. 

De Vlaamse corona-taskforce had naar eigen zeggen verschillende signalen van bewoners, familieleden, directies en verpleegkundigen gekregen dat de regels hier en daar onmenselijk streng waren. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zou aan de taskforce gevraagd hebben om de bezoekregeling opnieuw onder de loep te nemen.

Meest gelezen