Steeds meer kinderen krijgen diabetes type 1: "Onzichtbare ziekte waar je continu mee bezig moet zijn"

Volgens het Belgisch Diabetes Register krijgen steeds meer kinderen onder de vijftien jaar diabetes type 1.  De minst voorkomende vorm van de "suikerziekte" waarvoor er op dit moment nog geen medicijn bestaat. Het 9-jarige dochtertje van Katrien Merckx uit Hoegaarden gaat nu al bijna een jaar door het leven met diabetes type 1.

"Sinds een klein jaar weten we dat de pancreas van Estée-Marie niet meer doet wat hij moet doen: insuline aanmaken om de suikers en koolhydraten uit haar eten te verwerken. Normaal gezien haalt je lichaam daar dan energie uit, maar bij haar is dat dus niet zo. Nu moeten we haar vijf keer per dag zelf insuline toedienen om dat op te lossen", vertelt Merckx. Zo'n 10 à 15 procent van alle diabetespatiënten in ons land heeft type 1.

Die variant is momenteel ongeneeslijk en komt vaak voor bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. "In zware gevallen kan je door een tekort aan insuline in coma geraken en zelfs sterven. Er sterven elk jaar kinderen op die manier in hun slaap. Het is een ziekte die je nauwelijks ziet, maar waar je continu mee bezig moet zijn. Iedere dag moeten we het eten van Estée-Marie afwegen en haar insuline daarop afstemmen." Volgens gegevens van het Belgisch Diabetes Register krijgen momenteel elk jaar gemiddeld 300 Belgische kinderen onder de 15 jaar diabetes. Dat aantal stijgt, terwijl het aantal volwassen dat diabetes type 1 krijgt licht daalt.

Nood aan onderzoek en preventie

In 2013 startten een aantal artsen van UZ Leuven ziekenhuis met het "Hippo & Friends type 1 diabetesfonds". De bedoeling is vooral om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de ziekte, want tot nu toe bestaat er geen medicijn voor diabetes type 1. Anderzijds wil de vereniging ook het grote publiek beter informeren over hoe diabetes precies in elkaar zit. "Ik heb me een tijdje geleden ook aangesloten als vrijwilliger. Steeds meer kinderen onder de vijf jaar krijgen diabetes type 1 dus hun werk is enorm belangrijk", vindt Merckx. Om het fonds te steunen wordt er nu een kalender gemaakt en verkocht. "Onze kinderen zullen zich verkleden in hun favoriete Disney-personage zodat we veel leuke foto's hebben. De kalender is binnenkort te koop en alle opbrengst gaat naar het fonds voor verder onderzoek."

Meer info over de kalender, het fonds en diabetes type 1 vind je op de website van Hippo & Friends.

Meest gelezen