Pexels

Doctoraatsstudent uit Denderleeuw voorspelt weer in de ruimte: "Dat is helemaal anders dan op aarde"

Nicolas Wijsen uit Welle bij Denderleeuw is doctoraatsstudent en maakt ruimteweerberichten. Hij is een van 16 genomineerde studenten van de Vlaamse PhD Cup. In die wedstrijd moeten doctoraatsstudenten in 3 minuten hun onderzoek uitleggen. Nicolas doet dat met zijn ruimteweermodel. "Het weer in de ruimte kan ervoor zorgen dat GPS'en verkeerd werken, en de luchtvaart kan in de war geraken."

"Net zoals op aarde vind je in de ruimte verschillende weerfenomenen terug", legt Nicolas uit. Hij bestudeert al jaren het weer in de ruimte. "Dat is helemaal anders dan wat we hier op aarde zien. De drijfkracht in de ruimte is de zon. We zien daar regelmatig gigantische uitbarstingen. Die slingeren grote wolken van hoog energetische deeltjes van heet gas de ruimte in. En die wolken gaan met hoge snelheden ons zonnestelsel door." Die activiteit in de ruimte heeft een weerslag op aarde: "Dat kan satellieten ontregelen en is potentieel gevaarlijk voor ruimtevaarten. Een ruimteweerbericht zou austronaten dan kunnen helpen."

Het weer hier op aarde is helemaal anders dan in de ruimte
Doctoraatstudent Nicolas Wijsen uit Denderleeuw

3 minuten uitleg

De Vlaamse PhD Cup wordt elk jaar georganiseerd. Doctoraatsstudenten van over heel Vlaanderen mogen een onderzoek waar ze al lang mee bezig zijn uit de doeken doen voor een jury. Die onderzoeken krijgen daardoor de nodige publiekelijke aandacht. De studenten krijgen maar 3 minuten tijd om hun onderzoek te verkopen aan de juryleden. Verschillende experten zoals VRT-journaliste Phara de Aguirre stomen de geselecteerde deelnemers klaar om zo'n korte presentatie te kunnen doen. 

Nicolas is er alvast klaar voor: "We kunnen het ruimteweer gebruiken op aarde. Alles wat gebeurt in de ruimte heeft een invloed op aarde. De luchtvaartsector is sterk afhankelijk van precieze GPS -en locatiebepaling. Als satellieten beschadigd raken door het ruimteweer dan kunnen vluchten foutlopen. Ruimteweer is dus iets helemaal anders dan het weer hier op aarde." Weerman van Radio 2 en meteoroloog van het KMI David Dehenauw beaamt dat ruimteweerberichten maken totaal anders is dan wat hij doet: "Dat is een volledig andere discipline. De collega's van de Koninklijke Sterrenwacht van België houden zich daar mee bezig", legt hij uit.

GPS'en kunnen locaties verkeerd aanduiden door het weer in de ruimte

Doctoraatstudent Nicolas Wijsen uit Denderleeuw

Doctoraat

Nicolas heeft voor zijn doctoraat deeltijds aan de KU Leuven en aan de universiteit van Barcelona gestudeerd. Hij mag ook naar NASA in de Verenigde Staten gaan. "Een hele eer voor mij. Ik kijk er enorm naar uit want alle specialisten zijn daar. Ik ga ontzettend veel kunnen bijleren." Naast het maken van een ruimteweermodel wil hij alles wat met de ruimte te maken heeft blijven onderzoeken.

In de wedstrijd is Nicolas een van 16 genomineerden. Later in de wedstrijd wordt daar nog de helft uitgehaald. Die brengen dan het beste van zichzelf tijdens een finale op 6 oktober. De winnaar kan een opleiding van 5.000 euro winnen aan de Vlerick Business School. Er wordt ook gezocht naar een publiekswinnaar. De twee winnaars mogen een videocollege geven en de winnaar van de PhD Cup mag zelfs een boek publiceren aangeboden door Academia Press.

kasto80

Meest gelezen