Sporza

44e Memorial Van Damme in leeg stadion vanavond: “Wereldrecords pakken met stadiongeluiden en opzwepende muziek”

Ook voor de Memorial Van Damme is het nu al een editie om nooit te vergeten. Vanavond nemen toppers het tegen elkaar op in een leeg Koning Boudewijnstadion in Brussel. Zonder toeschouwers, maar wel met véél goesting, opnames van applaus en een dj. “We gaan voor drie wereldrecords” vertelt meetingdirecteur Cédric Van Brantegem in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. 

Ex-atleet en meetingdirecteur van de Memorial Van Damme Cédric Van Branteghem kijkt positief naar de 44e editie: “Het is een heel bijzonder jaar voor iedereen. Op privé, professioneel en sportief vlak. We zijn dan ook enorm opgelucht dat de Memorial kan doorgaan. Het is zeker een domper op de feestvreugde dat die 40,000 toeschouwers er niet bij kunnen zijn. Maar we zijn blij dat we topsport kunnen brengen met een aantal hele leuke wedstrijden vanavond. En dat iedereen het op tv kan volgen."

Ook voor de atleten wordt het een vreemde editie. En dat weet Cédric als ex-topsporter als geen ander. “Het seizoen is natuurlijk erg verstoord geweest. Door de maandenlange lockdown was het moeilijk trainen en waren er geen wedstrijden. Iedereen is blij dat ze buiten kunnen komen. Het was zeker niet makkelijk om sommige atleten te overtuigen dat België en in het bijzonder Brussel geen gevaarlijke zone is. Zeker in het stadion en op de piste waar we enorm onze voorzorgen hebben genomen. Eigenlijk mogen we van geluk spreken want al onze grote sterren zullen aanwezig zijn zoals Mo Farah, Bashir Abdi en Sifan Hassan. Die zijn allemaal klaar om topprestaties te leveren. We hebben op de meetings de afgelopen weken ook gezien dat ze in topvorm zijn.”

Om het galmen van een leeg stadion tegen te gaan spelen we opnames van het publiek van vorige edities. Onze dj brengt opzwepende muziek om de atleten naar records te sturen

Meetingdirecteur Cédric Van Branteghem

Ondanks de grote motivatie zal er dit jaar geen publiek bij zijn. Toch heeft de organisatie daar iets op gevonden. Ze hebben een Australisch bedrijf ingehuurd dat voor de ambiance in het lege stadion moet zorgen. Zo zal het publiek van vorige edities te horen zijn. Die geluiden worden afgestemd op wat er zich afspeelt op de piste. Naarmate de finish in zicht komt, zal het virtuele publiek ook luider klinken of ritmisch applaudisseren bij het hoogspringen. Van Branteghem: “Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek, geluid en aanmoediging echt helpen. Al zijn de atleten wel zo professioneel dat ze de klik kunnen maken dat het ‘voor echt is’ en geen training. Maar om dat galmen van een leeg stadion wat tegen te gaan, hebben we samengewerkt met die Australische firma. Daarnaast speelt onze dj ook een set met opzwepende muziek om de atleten naar records te sturen."

Het is niet omdat het een speciaal jaar is dat we onze lat gaan laten zakken. We gaan resoluut voor drie wereldrecords

De Memorial Van Damme maakt na 44 jaar zijn naam nog steeds waar als internationaal topevenement. Zelfs tijdens corona. Van Branteghem: “De Memorial Van Damme heeft in de geschiedenis altijd in de top drie meetings van de wereld gestaan. Het is niet omdat het een speciaal jaar is dat we onze lat gaan laten zakken. We gaan resoluut voor drie wereldrecords op de piste. Voor een vierde zelfs als we het paralympische record van Peter Genyn erbij tellen op de 100 meter rolstoel.” 
Dat de Memorial Van Damme memorabel wordt dit jaar, is nu al een feit. 

De Memorial Van Damme kan je vanavond op Canvas volgen vanaf 19u40. 

Meest gelezen