SP.A-voorzitter Rousseau: "Samenstelling regering interesseert me al maanden niet meer, laten we starten met formatie"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept CD&V op om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om een regering te vormen met liberalen, socialisten en groenen. Zelf wil de SP.A voluit voor die coalitie gaan, ook al werkte ze enkele weken geleden nog mee aan een paars-gele coalitie met de N-VA. "De samenstelling van de regering interesseert me al maanden niet meer, wel waarin ze investeert.", zei Rousseau in "De ochtend" op Radio 1. 

Voor Conner Rousseau is het time to act. "Dat is mijn duidelijke oproep voor vandaag: laten we starten. De mensen zijn het beu, ik ben het beu en we zijn in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. We moeten echt de handen uit de mouwen steken en meneer Lachaert [Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en op dit moment koninklijk opdrachthouder, red.] weet wat er nodig is om te kunnen starten en wat er nog aan duidelijkheden moeten komen in die tekst. Dus laat ons dat gewoon doen."

De SP.A is met andere woorden klaar om te onderhandelen: "Alle kaarten liggen klaar, leg ze op tafel en vorm die puzzel." Dat partijen op voorhand nooit op alles 100 procent garanties krijgen, verwijzend naar de eisen van CD&V, vindt hij meer dan normaal. Maar de SP.A-voorzitter komt CD&V alleszins tegemoet: "Voor ons is dat ethische [zie verder, red.] nu geen prioriteit. Die gezondheidszorg, jobs redden en de economie van de toekomst vorm geven, dat is een prioriteit. Dus ik denk dat iedereen wat water in de wijn moet doen, maar er moet wel nog altijd wijn zijn en die moet te drinken zijn."

Enkele weken geleden ging Rousseau nog voluit voor een paars-gele coalitie (met socialisten, liberalen, N-VA en CD&V), nu trekt hij voluit de kaart van een coalitie van liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Een ommezwaai, maar, zo zegt Rousseau, "de samenstelling van de regering interesseert me al maanden niet meer. Wat mij interessert, is een regering die investeert in gezondheidszorg, in lonen en pensioenen, in veiligheid en klimaat, maar ook werk maakt van eerlijke fiscaliteit." (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "De ochtend":

Sammy Mahdi (CD&V): "Ruimte voor oplossing over ethische dossiers"

De ethische dossiers waar Rousseau het over heeft en die belangrijk zijn voor CD&V, zijn onder meer een uitbreiding van de euthanasiewet en een versoepeling van de abortuswet, waar CD&V dus voor een goed begrip tegen is. Een wetsvoorstel over abortus dat momenteel in de Kamer klaarligt, kan voor CD&V (én de N-VA en Vlaams Belang) niet door de beugel.

De partij wil daar dan ook garanties over alvorens ze over een regering wil onderhandelen. De kwestie moet binnen de regering besproken worden, in plaats van in het parlement, vindt CD&V. De paarsgroene partijen willen het parlement de vrijheid geven om erover te stemmen.

Hoewel een oplossing in deze niet zo vanzelfsprekend is, ziet ook CD&V-Kamerlid Sammy Mahdi er toch "ruimte voor". "Ik ga ervanuit dat meneer Lachaert en ook de andere partijen bereid zijn om daar pragmatisch mee om te springen, zeker ook wetende dat niet alle parlementsleden van die partijen voorstander zijn van het voorstel dat vandaag voorligt in de Kamer. Ik ben er zeker van dat daar nog ruimte is om op een pragmatische manier een oplossing te vinden", zei hij eerder in "De ochtend".

Beluister het gesprek met CD&V-Kamerlid Sammy Mahdi in "De ochtend":

Meest gelezen