Nijlen bant vrachtwagens langer dan 10 meter in Spoorweglei

In de Spoorweglei in Nijlen mogen geen vrachtwagens meer komen die langer zijn dan 10 meter. In 2009 werd daar nog een vrachtwagen aangereden door een trein, nadat hij kwam vast te zitten op de sporen. “Het heeft lang geduurd voor het verbod tot stand kwam omdat het verkeerstechnisch en wettelijk niet altijd even makkelijk is”, klinkt het bij het gemeentebestuur.

We keren elf jaar terug in de tijd naar februari 2009. Een vrachtwagen komt er op de spoorwegovergang in de Kerkstraat in Nijlen vast te zitten. De chauffeur probeerde richting de Spoorweglei te draaien, maar doordat zijn vrachtwagen te groot is, komt hij vast te zitten. De vrachtwagen wordt gegrepen door een trein. Er zijn geen dodelijke slachtoffers, maar de materiële schade is enorm.

November

Om zulke incidenten in de toekomst te vermijden, heeft het gemeentebestuur nu beslist om geen vrachtwagens langer dan 10 meter meer toe te laten in de Spoorweglei. “Het heeft lang geduurd, omdat het een complexe situatie is”, zegt schepen voor Mobiliteit, Bert Celis (Groen). “Verkeerstechnisch en wettelijk is het niet gemakkelijk om zo’n verbod tot stand te laten komen.”

Het verbod gaat wellicht in vanaf november. “De Spoorweglei wordt in principe niet gebruikt voor doorgaand verkeer, maar enkel voor mensen die er iets moeten leveren. Ze hebben dus nog tot november om een andere oplossing te zoeken. Veel bedrijven hebben ook vrachtwagens die korter zijn dan 10 meter.”

Meest gelezen