Hoge Raad voor de Justitie opent onderzoek naar hoe justitie zaak-Chovanec heeft aangepakt

De Hoge Raad voor de Justitie, die de werking van het gerecht controleert, zal onderzoeken of justitie fouten heeft gemaakt in de zaak-Chovanec.  Dat is zonet beslist. Het is de eerste keer dat de Hoge Raad een onderzoek opent naar een dossier dat nog niet afgerond is.

De voorbije dagen klonk er steeds luidere kritiek op hoe het gerecht de zaak-Chovanec heeft aangepakt.

"Ik ben al mijn vertrouwen in de Belgische justitie verloren", klonk het bij de weduwe van Jozef Chovanec. Ze haalde zwaar uit naar de onderzoeksrechter, die volgens haar mensen wil beschermen en daarom de zaak niet grondig heeft onderzocht. 

Maar ook het parket kreeg kritiek, onder meer van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij zei dinsdag tijdens de speciale Kamercommissie dat hij het niet begreep dat het parket, dat vanaf dag één de bewakingsbeelden uit de politiecel te zien kreeg, niets heeft gemeld aan de bevoegde tuchtoverheid.

Ook de internationale druk op ons land om deze zaak tot op het bot uit te spitten, werd groter en groter. Zo stemde het Slovaakse parlement gisteren een resolutie  waarin geëist wordt dat de Europese Commissie de zaak onderzoekt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Structurele disfuncties"

De Hoge Raad voor de Justitie zal nu een bijzonder onderzoek voeren naar hoe justitie dit dossier heeft aangepakt. De Raad zal zich niet buigen over de inhoud van het dossier-Chovanec, maar wel naar de werking van justitie. Wie deed wat? Waren er vertragingen en zo ja, hoe kon dat? Er zal ook gecontroleerd worden hoe de communicatie is verlopen tussen justitie en de tuchtoverheden van de politie.

Het is de eerste keer dat de Hoge Raad voor de Justitie een onderzoek opent terwijl het gerechtelijk onderzoek nog loopt.

Waarom doet de Hoge Raad dit? "Deze zaak heeft heel veel beroering doen ontstaan en er wordt gespeculeerd dat er sprake is van een doofpotoperatie", zegt voorzitter Christian Denoyelle. "Dus moeten wij als Hoge Raad bekijken of er effectief iets aan de hand is en zo ja, hoe we dat in de toekomst kunnen vermijden."

Bekijk de analyse van Fatma Taspinar uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen