Marco Wintjens

Nederlands-Limburg wordt oranje zone

De Belgische overheid heeft een aantal provincies in Nederland de code oranje gegeven. Dat wil zeggen dat je rekening moet houden met enkele regels.

Gaan winkelen in Roermond of een terrasje doen in Maastricht is op dit moment geen goed idee. Op de website van Buitenlandse Zaken staat dat grote delen van Nederland nu ook oranje zijn ingekleurd. België vreest dat er een te groot besmettingsrisico bestaat als je in die gebieden bent geweest. Op dit moment gaat het om Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland, Zeeland, Flevoland, Utrecht en dus ook Nederlands-Limburg. 

Test en quarantaine

Code oranje betekent dat het afgeraden is om naar zo’n gebied te gaan. Als je dat toch doet kan je je achteraf het best laten testen en ga je beter in quarantaine. Mensen die werken over de grens, moeten wel een formulier invullen. Ook voor Nederlanders die naar België komen is dat het geval. 

In de cijfers zie je weinig verschil met ons land. Het aantal besmettingen neemt daar niet exponentieel toe
Mark Vos, burgemeester Riemst

Mark Vos, burgemeester van Riemst, werkt zelf halftijds in Nederlands-Limburg. Hij is dus een van de mensen die wél de grens over mag. “Ik was verbaasd om het te horen”, vertelt Vos. “In de cijfers zie je weinig verschil met ons land. Het aantal besmettingen neemt daar niet exponentieel toe. In Nederland is het beleid wel heel anders. Je ziet daar amper mondmaskers. Ze zetten daar vooral in op afstand houden en de handen ontsmetten.”

“Ik ben benieuwd naar wat mijn collega’s in Nederland ervan vinden”, vervolgt de burgemeester van Riemst. “Vanuit de provincie hebben we nog geen concrete richtlijnen gekregen. Ik hoop vooral dat we niet teruggaan naar grenscontroles en dat we op het gezond verstand van de mensen kunnen rekenen.”

Meest gelezen