Onrust over besparingsplannen: staking in Makro-winkels in Machelen en Deurne

In de vestigingen van warenhuisketen Makro in Machelen en Deurne is een staking uitgebroken. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. De actie brak uit na de informatiesessie van de lokale directie over de besparingsplannen van de keten. De informatievergaderingen vonden plaats in de zes vestigingen: Machelen, Deurne, Eke, Sint-Pieters-Leeuw, Alleur, Lodelinsart.

"De directie heeft een eenzijdige beslissing genomen met een verregaande impact op de arbeidsorganisatie en het privéleven van de werknemers", hekelt Stijn Vandercruysse. "De maatregelen werden opgelegd, zonder overleg. Iedereen is zich bewust van de financiële situatie van Makro, maar we verstaan niet dat er geen dialoog mogelijk is of tegenvoorstellen gedaan kunnen worden."

Eerder vanmiddag meldde het vakbondsfront van BBTK, ACV Puls, CNE en ACLVB dat personeelsacties niet uitgesloten zijn nadat de directie een resem besparingen had aangekondigd. Zo zal het bedrijf snoeien in de tijdelijke contracten en komt er een vereenvoudiging van de interne organisatiestructuur.

Volgens de vakbonden is het personeel de dupe. "Dit is werkelijk ongehoord", zegt Dorine Cordy van de socialistische bediendenvakbond BBTK. "Wij eisen dat het door de directie voorgestelde plan onmiddellijk stopgezet wordt en dat er sociaal overleg komt."

Meest gelezen