Antwerpen lanceert "Operatie Nachtwacht", grote actie tegen drugscriminaliteit: "Het zal zichtbaar zijn"

De politie van Antwerpen komt met een groot offensief tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in de stad. Onder meer met extra patrouilles tijdens de nacht moeten nieuwe granaataanslagen voorkomen worden. "Operatie Nachtwacht", de "grootste veiligheidsoperatie in Antwerpen van de voorbije 20 jaar", start morgenavond. 

Antwerpen - en met name Deurne en Borgerhout - kende de afgelopen weken een opflakkering van druggerelateerde criminaliteit, met verschillende granaataanslagen en beschietingen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Onze grote angst is dat er onschuldige slachtoffers zouden vallen. Daar zijn we recent zeer goed weggekomen. Dat is een belangrijke wake-up call geweest", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA), die tot nog toe weinig tot geen commentaar had gegeven op het recente drugsgeweld. "Wij hebben bij vorige incidenten altijd bestuurlijk gereageerd met de politie. Maar aangezien de recente incidenten van een aard en orde zijn die we nog nooit hebben gezien, zal onze respons dat ook zijn."

De operatie zal zich in de eerste plaats op de nacht concentreren, het drugsgeweld speelt zich meestal tijdens de nachtelijke uren af. Maar ook overdag kan er volgens de Antwerpse politie en het stadsbestuur meer politie aanwezig zijn. Korpschef Serge Muyters is duidelijk: "Ik kan u verzekeren: het zal zichtbaar zijn".

Zo zullen er extra wijkteams worden ingeschakeld om buurtonderzoek te doen. Er komen ook extra patrouilles. Straten kunnen worden afgesloten wanneer de politie vermoedt dat daar iets zou kunnen gebeuren. In de strijd tegen de zware drugscriminelen zullen ook speciaal opgeleide motards van de Antwerpse politie in actie komen, om eventuele vluchtende verdachten te achtervolgen. En ook de BearCats, de gepantserde voertuigen, zullen te zien zijn om de agenten te beschermen tegen zwaar bewapende drugscriminelen.

"Operatie Nachtwacht" gaat morgenavond van start en zal op zijn minst enkele maanden duren. "Zolang als nodig", aldus korpschef Muyters.

We zetten heel veel volk in. We gaan trachten om het drugsmilieu duidelijk te maken dat ze een brug te ver zijn gegaan
Serge Muyters, korpschef politie Antwerpen

Bekijk de analyse van Hilde Mertens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen