Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Protest in VS blijft doorgaan na nieuwe dodelijke incidenten tijdens politie-interventies

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is gisteravond opnieuw een zwarte man gedood door de politie. Daarnaast kwam ook een ander incident aan het licht, dat al dateert van maart. Beide incidenten geven extra voeding aan het massale protest tegen racisme en politiegeweld dat de VS al maandenlang in de ban houdt.

In verschillende Amerikaanse steden is ook de voorbije nacht weer geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Dat was onder meer het geval in Washington, Rochester (New York) en Portland (Oregon).

In Washington kwamen enkele tientallen mensen op straat na een nieuw incident waarbij een zwarte man werd doodgeschoten door de politie. De agenten reageerden op een oproep dat er gewapende mannen in een auto zaten. "Toen ze het voertuig naderden, is een aantal personen te voet op de vlucht geslagen en een agent heeft daarbij het vuur geopend", zei het hoofd van de politie van Washington tijdens een persconferentie. Een 18-jarige jongeman kwam om het leven.

Wat de precieze aanleiding was voor de agent om het vuur te openen, is niet meteen duidelijk. "We denken dat de verdachte op dat moment een vuurwapen had", zegt de politie, die ter plaatse ook twee vuurwapens zegt te hebben gevonden. (Opgelet: de beelden hieronder zijn hard en schokkend)

Videospeler inladen...

Zak over hoofd

Een ander incident doet intussen nog meer stof opwaaien. Het dateert al van maart, twee maanden voor de gewelddadige dood van George Floyd, die wereldwijd protest ontketende. De familie van de man, Daniel Prude, maakt het nu pas bekend, nu ze de videobeelden van het politie-optreden in handen kreeg.

Ook Prude, een 41-jarige man uit Rochester, New York, kwam om het leven na een politie-interventie. Zijn familie had de politie opgeroepen omdat de man mentale problemen had en erg verward gedrag vertoonde. Tijdens de interventie trokken de agenten een zak over zijn hoofd om te beletten dat hij zou spuwen. Zijn gezicht werd gedurende twee minuten tegen de grond gedrukt. De man overleed later in het ziekenhuis. Volgens het autopsierapport was de doodsoorzaak verstikking.

In Rochester werd gisteravond geprotesteerd. Dat was ook -opnieuw- het geval in onder meer Portland (Oregon) en Louisville (Kentucky). In die laatste stad wordt nu al 90 dagen lang op straat gekomen na de dood van de zwarte 29-jarige vrouw Breonna Tyler. Zij werd gedood door politiekogels tijdens een inval in haar huis.

In Portland (Oregon) duurt het protest tegen de gewelddadige dood van George Floyd en andere zwarte burgers nu al 100 dagen. 

Meest gelezen