Protest in Leuven en Hasselt voor overleden student Sanda Dia na uitgestelde raadkamer: "Willen eerlijk proces" 

Op de Oude Markt in Leuven wordt er vrijdagavond vreedzaam actie gevoerd voor Sandia Dia, de student die bijna twee jaar geleden stierf na een studentendoop van studentenclub Reuzegom. In Hasselt is er morgenvoormiddag een actie aan het gerechtsgebouw. Met het protest vragen studenten, familie en vrienden om gerechtigheid. 

De 20-jarige KUL-student, Sanda Dia, overleed in 2018 na een uit de hand gelopen studentendoop van studentenclub Reuzegom. Samen met twee andere schachten werd Sanda gedwongen om liters alcohol, visolie en ook urine op te drinken. Daarnaast moesten ze urenlang halfnaakt in een put met water zitten bij temperaturen van om en bij de vijf graden. 

Raadkamer

Vrijdag zouden normaal 18 leden van Reuzegom, verantwoordelijk voor de studentendoop, voor de raadkamer in Hasselt moeten verschijnen. Daar zou beslist worden of ze al dan niet worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor de onopzettelijke doding van Sanda Dia, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. Maar gisteren raakte bekend dat minstens twee partijen bijkomend onderzoek hebben gevraagd, waardoor het dossier naar een onbekende datum wordt uitgesteld.

Gerechtigheid voor Sanda

Met de protestacties in Hasselt en Leuven vragen de organisatoren gerechtigheid. Ze willen een eerlijk proces en niet dat alles in de doofpot wordt gestoken. De Leuvense politie is op de hoogte van de actie en laat weten dat het protest wordt toegestaan onder twee voorwaarden. "Er mogen maximaal maar 400 mensen aanwezig zijn op de Oude Markt en het protest mag niet langer duren dan anderhalf uur", zegt politiewoordvoerder Nicolas Del Piero. "Er zal ook met een registratiesysteem worden gewerkt." 

In Hasselt zou morgen een honderdtal jongeren verzamelen voor het gerechtsgebouw van Hasselt. Het gaat om een organisatie van Actief Linkse Studenten en Scholieren. De politie van Limburg Regio Hoofdstad is op de hoogte en zal de situatie in de gaten houden. 

Meest gelezen