AFP or licensors

Rijke ondernemer vrijgesproken van moord op Slovaakse journalist Jan Kuciak: "Enorm falen van rechterlijke macht"

In Slovakije is een louche zakenman vrijgesproken voor de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova. De man werd aangeklaagd als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord, maar de rechtbank acht dat niet bewezen. Er wordt geschokt gereageerd op de uitspraak. Het parket gaat er tegen in beroep. De zaak krijgt dus een vervolg in het hooggerechtshof. 

De 27-jarige onderzoeksjournalist Jan Kuciak werd in februari 2018 samen met zijn verloofde doodgeschoten in zijn huis in Velka Maca, op minder dan 100 km van de hoofdstad Bratislava. 

De moord ontketende massale demonstraties, die uitmondden in de val van de regering van premier Robert Fico. 

Jan Kuciak had artikels gepubliceerd over belastingfraude en corruptie. Hij legde zakelijke banden en belangenvermenging bloot tussen prominente ondernemers, de regeringspartij en de georganiseerde misdaad. 

De ondernemer die in negen artikels als spilfiguur en als tussenpersoon wordt aangewezen, is Marian Kocner. Tijdens het onderzoek naar de moord op Kuciak lekte uit dat de zakenman de journalist had bedreigd naar aanleiding van die artikels.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Marian Kocner werd aangeklaagd als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord. Justitie verdacht hem ervan 70.000 euro te hebben betaald om Jan Kuciak te laten doden door twee huurmoordenaars.

"Niet bewezen"

Maar de rechtbank acht het niet bewezen dat Kocner de moord op de onderzoeksjournalist en zijn vriendin had besteld en betaald, zoals de aanklacht luidde. Ook tegen de vrouw die ervan werd verdacht de moord te organiseren, is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. 

De man die de schoten loste en een medeplichtige werden eerder al wél veroordeeld. Zij legden ook bekentenissen af.

"Enorm falen"

De families van Jan Kuciak Martina Kusnirova verlieten de rechtszaal in tranen. "Het enige wat ik kan zeggen, is dat ik gedegouteerd ben", zei de vader van Kuciak.

Ook Reporters Without Borders, de ngo die opkomt voor persvrijheid, reageert geschokt. Ze noemt de vrijspraak van Kocner "een enorm falen van de onderzoeksinstellingen en de rechterlijke macht."

Het parket gaat tegen de zaak in beroep. De zaak zal dus een vervolg krijgen voor het hooggerechtshof. Ook Zuzana Čaputová, de voormalige advocate die sinds vorig jaar president is van Slovakije, had al aangegeven dat haar dat aangewezen leek.

Meest gelezen