AFP or licensors

Europese Commissie verwacht "diepgaand onderzoek" naar overlijden Jozef Chovanec

De Europese Commissie verwacht dat België het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec na zijn arrestatie op de luchthaven van Charleroi "diepgaand" onderzoekt. Dat heeft de woordvoerder voor Justitie, Christian Wigand, gezegd. Eerder vandaag hebben negen Slovaakse leden van het Europees Parlement een brief gericht aan Marc De Mesmaeker, de commissaris-generaal van de federale politie. Daarin schrijven ze dat ze hopen dat de zaak-Chovanec grondig en transparant wordt onderzocht en dat de verantwoordelijken worden gestraft. 

De Europese Commissie is volgens woordvoerder Christian Wigand "geschokt" over de zaak. "We begrijpen dat dit onderwerp vormt van een nationaal onderzoek waarop de Commissie geen commentaar kan geven. De Commissie verwacht echter onafhankelijke en diepgaande onderzoeken door de bevoegde Belgische autoriteiten", zegt hij.

De Commissie beklemtoont dat nationale autoriteiten bevoegd zijn voor wetshandhaving, maar "elk gebruik van geweld moet steeds proportioneel worden uitgeoefend", aldus Wigand. "Alle dergelijke incidenten moeten snel, doeltreffend en in volledige overeenstemming met de rechtsstaat en de mensenrechten aangepakt worden."

Europarlementslid Ivan Stefanec heeft dan weer een bezorgde brief geschreven aan de nummer 1 van de Belgische federale politie. "We zijn er van overtuigd dat een dergelijke politie-interventie niet zou mogen plaatsvinden in de Europese Unie, zeker niet in de 21e eeuw en al zeker niet in het politieke en diplomatieke hart van Europa". De brief werd mee ondertekend door 9 van de 14 Slovaakse Europarlementsleden. 

Brief

"Bij veel burgers komen dergelijke incidenten zeer zwaar binnen", valt te lezen. "Het is dus in het belang van zowel België als Slovakije dat deze zaak grondig en transparant wordt onderzocht en dat de verantwoordelijken worden gestraft."

De Slovaakse Europarlementsleden hopen ook dat de politie de procedures zal herzien, "zodat dergelijke tragische situaties in de toekomst niet meer mogelijk zijn."

Lees hieronder de volledige brief:

VRT-journalist Jan Balliauw sprak met de Slovaakse oud-Eurocommissaris 
Ján Figeľ. Hij heeft het in "Terzake" over het heersende gevoel dat mensen in Oost-Europa tweederangsburgers zouden zijn.

Bekijk het interview:

Videospeler inladen...

Meest gelezen