Egelpoortjes moeten egels in Mechelen beschermen: "Zo blijven ze in tuinen en komen ze niet onder auto's terecht"

Het stadsbestuur van Mechelen roept op om egelpoortjes te installeren. Dat zijn openingen in tuinafscheidingen waardoor egels door de tuinen kunnen bewegen. Zo komen ze niet op de weg en belanden ze minder onder auto's.  

De Stad Mechelen roept haar inwoners op om egelpoortjes te creëren in de tuin. "Het kan eenvoudig voorzien worden door een gat van 15x15cm onder de afsluiting van de haag of wand te maken", aldus Vicky Vanmarcke, schepen van Dierenwelzijn  (Open VLD). Zo kunnen de dieren door de tuinen bewegen en komen ze niet op straat en onder auto's terecht. Hiermee wil  Mechelen de grote egelsterfte inperken. De egels zouden namelijk een zware periode achte de rug te hebben

Beschermde diersoort

Sinds vorig jaar vallen de egels ten prooi aan een onbekende ziekte. Daarnaast sterven zij  massaal door ongevallen op de baan.  De egel staat in de top 4 van dieren die sterven in het verkeer in Mechelen. Ze zijn daardoor een beschermde diersoort.

Rozijnen en water

Het egelpoortje is niet de enige manier waarbij je de diertjes kan helpen. "Je kan ook eten en drinken voor hen voorzien, zodat ze met voldoende energie de winter doorkomen", zegt Vanmarcke.  "Een bakje met kattenvoer, een handvol rozijnen en een schaaltje water kan daarvoor al volstaan." Daarnaast kan je ook een plek voorzien waar ze hun winterslaap kunnen houden. Dat kan een composthoop, of een hoopje dorre bladeren zijn.  

Meest gelezen