Stadsmuseum Lier roeit Japanse duizendknoop uit met elektrische schokken: "Grote kans dat de plant het museum aantast"

In de tuin van het stadsmuseum in Lier wordt er met elektrische schokken geprobeerd om de Japanse duizendknoop weg te krijgen. De Japanse duizendknoop is een exotische plant die moeilijk weg te krijgen is en inheemse planten overwoekert. "We hopen om met elektrocutie de Japanse duizendknoop voorgoed uit te roeien, want de plant tast ook de buitenmuren van het museum aan", zegt Schepen Bert Wollants.

Vorige week vertelde ploegbaas Arthus De Winter al dat ze in het Rivierenhof in Deurne de exotische plant weg proberen te krijgen met een worteldoek. In Lier koos groenconsulent Francois Schippers voor een andere aanpak. "Een worteldoek kan werken, maar het kan 5 tot 6 jaar duren voordat die planten effectief weg zijn. Wij gebruiken een alternatieve methode met elektrische schokken. In het buitenland boekt die heel wat succes. We hopen ook hier de plant uit te roeien", vertelt Schippers.

Gevaar voor het museum

De plant is niet enkel slecht voor de biodiversiteit, maar kan ook gebouwen beschadigen. "Het is een hele sterke plant die heel snel groeit en en ook funderingen van gebouwen kan aantasten. We willen dus absoluut vermijden dat het museum zelf beschadigd wordt", vertelt schepen Wollants.

De plant wordt geëlektrocuteerd met maar liefst 5000 volt

Tom De Witte, Dolmans Landscaping

De planten worden met maar liefst 5000 volt geëlektrocuteerd. "We raken de plant telkens aan met soort stok waar elektriciteit op zit", zegt Tom De Witte van de firma Dolmans Landscaping. De stroom gaat door de wortel terug naar de machine. De plant kookt dus en het vocht in de plant zet uit, waardoor die kapot barst."

(Lees verder onder de foto)

Om de Japanse duizendknoop volledig weg te krijgen, moet de behandeling zeker vier keer herhaald worden. "Je kan niet alle planten in één keer gezien hebben. Er blijven altijd wortels in de grond zitten die we niet raken, bij een derde of vierde keer, raken we die wel", zegt Tom De Witte.

Je kan een tuin afgraven, maar je kan geen huizen of straten afbreken om de plant weg te krijgen

Tom De Witte, Dolmans Landscaping

Elektrocutie is slechts een van de vele manieren. "Je kan ook de grond afgraven, maar dat is heel kostelijk. Niemand wil die grond hebben, dus moet die speciaal verwerkt worden", vertelt Tom De Witte. De wortels van de plant kunnen bovendien tot 15 meter ver zitten en komen dus onder gebouwen en straten terecht. Je kan dan wel een tuin afgraven, maar je gaat geen huizen of straten afbreken."

Je kan de Japanse duizendknoop herkennen aan de rode takken
Francois Schippers toont een van de behandelde plantjes die dicht bij de muur van het museum staan

Meest gelezen