Videospeler inladen...

Vraag naar extra onderzoek over dood Sanda Dia schuift proces op: advocaat Mary: "Waarom pas na 20 maanden?"

Vijf partijen hebben bijkomend onderzoek gevraagd in de zaak rond het overlijden van Sanda Dia. Dat bevestigt het parket. De 20-jarige student Sanda Dia stierf eind 2018 na een doop van studentenclub Reuzegom. De raadkamer zou normaal morgen belissen of achttien clubleden voor de rechter moeten komen, maar dat wordt dus uitgesteld.

Sven Mary is de advocaat van de vader van Sanda Dia en betreurt het uitstel van de zaak: "Het is toch eigenaardig dat een dossier sinds december 2018 lopend is, en dat gedurende twintig maanden nooit - ik herhaal nooit - iemand in dit dossier een bijkomende onderzoeksdaad heeft gevraagd, tot nu", zei hij in "De Ochtend" op Radio 1.

De raadkamer in Hasselt zou morgen normaal belissen of achttien leden van studentenclub Reuzegom voor de rechter moeten komen. Zij zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. Nu blijkt dat vijf partijen in de zaak bijkomend onderzoek vragen, en dus wordt het dossier - voor onbepaalde tijd - uitgesteld. Volgens het parket gaat het om een uitgebreide lijst vragen tot bijkomend onderzoek. De onderzoeksrechter heeft 30 dagen de tijd om te oordelen of zij de gevraagde onderzoeken al dan niet zal uitvoeren.

Of en wanneer de Reuzegommers zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden, staat bijgevolg nog niet vast. 

Bekijk ook de commentaar van Caroline Van den Berghe in "Het Journaal" (04/09/2020 - 13 uur), en lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

Alles schuift dus weer op, al hoopt Mary oprecht dat de onderzoeksrechter de komende maand alle onderzoeksdaden inwilligt, "want als zij dit niet doet, dan zal er door alle partijen een beroep aangetekend worden en dan zou dit wel eens een werk van lange adem kunnen zijn, en een paar maanden extra kunnen duren."

Een voldoening om jonge mensen op het schavot te brengen, denkt u echt dat dit de wil is van papa Dia? Dat is het zeker niet

Sven Mary, Advocaat vader Sanda Dia

Volgens Mary is er nu maar één zaak van tel en dat is de waarheid, niét de bestraffing. "Het gaat voornamelijk over het hoe en waarom. Wat is er gebeurd? Dat is wat die ouders willen weten. Wat maakt die bestraffing voor die ouders nog uit? Een voldoening om jonge mensen op het schavot te brengen, denkt u echt dat dit de wil is van papa Dia? Dat is het zeker niet.”

Herbeluister hier het interview met Sven Mary in "De Ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen