Pixabay

Natuurpunt Tremelo dreigt parken te sluiten zolang wandelaars honden laten loslopen

Natuurpunt Tremelo is het beu. Na verschillende oproepen aan wandelaars om hun hond aan de leiband te houden, blijven incidenten binnen lopen van doodgebeten reeën. "Als hondeneigenaars niet willen luisteren, gaan de natuurparken dicht", klinkt het. 

In Tremelo is een doodgebeten reekalfje teruggevonden. Het zesde intussen dit jaar. Natuurpunt heeft al verschillende keren gevraagd om honden aan de leiband te houden. Maar daar wordt geen gehoor aan geheven. En dus wil de organisatie verregaande maatregelen treffen: "We vragen in de eerste plaats met aandrang om honden aan de leiband te houden, zodat ons reeënbestand terug op peil kan komen," zegt Mieke Van Loo van Natuurpunt Tremelo. "Maar intussen gaan we ook in overleg met het gemeentebestuur om te zien wat we kunnen doen. In de allerlaatste plaats gaan we onze natuurgebieden sluiten, voor alle wandelaars. Dat zou heel spijtig zijn, want een van onze doelstellingen is net onze gebieden open te stellen zodat iedereen kan genieten van de natuur. Omdat een aantal eigenaars hun hond niet aan de leiband houden, zouden we alle wandelaars moeten straffen. Dat doen we liever niet." 

Mijn hond, schone hond

Mieke Van Loo zegt dat veel wandelaars met dezelfde excuses komen. "Mijn hond doet dat niet, mijn hond luistert wel, mijn hond mag wel loslopen. Ik denk dat iedereen denkt 'mijn hond, schoon hond', maar intussen gebeurt het wel en zijn er al zes reeën gedood. We hopen dat het niet zover hoeft te komen dat we onze parken moeten sluiten. Daarom vragen we aan de gemeente om in eerste instantie meer politiecontroles te houden in onze natuurparken. Zodat mensen worden aangesproken door agenten en meer aandacht krijgen voor dit probleem."   

Meest gelezen