Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vluchtelingenkamp op Griekse eiland Lesbos in quarantaine na eerste coronabesmetting

Het overvolle vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in quarantaine geplaatst nu daar een eerste coronabesmetting is vastgesteld. Vluchtelingenorganisaties zijn allang bezorgd over een mogelijke uitbraak van het coronavirus in het kamp. "Want heel veel zaken die verplicht zijn of noodzakelijk om jezelf te beschermen, kunnen hier niet worden nageleefd."

Een 40-jarige Somaliër testte eerder deze week positief. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Mensen met wie hij contact heeft gehad, moeten zich isoleren. Het kamp in Moria gaat tot 15 september in lockdown. Behalve medisch personeel mag niemand het kamp in of uit. Rond het kamp wordt extra politie ingezet om toe te zien op de lockdown.

Het is de eerste besmetting in het kamp zelf. Vorige maand testten al enkele vluchtelingen en migranten positief op Lesbos, maar zij verbleven niet in Moria. Ze werden overgebracht naar de isolatieafdeling van het kleinere kamp van Kara Tepe, waar ze 14 dagen in quarantaine moesten blijven.

Verscherpte spanningen

Hulpverleners zijn al langer bezorgd over een mogelijke corona-uitbraak in Moria, waar de omstandigheden ook zonder corona al erg precair waren. In en rond het kamp verblijven meer dan 13.000 mensen, op een plek die bestemd is voor 3.000.

"Als mensen zo dicht op elkaars lip zitten, ontstaan er vanzelf spanningen", zegt hulpverleenster Anne Boomsma. Corona heeft die alleen maar verscherpt. "Alleen essentiële services mogen worden verleend: medische zorg, voedseldistributie en watervoorzieningen. Alle andere services en activiteiten zijn geschrapt. Dat betekent dat het voor mensen heel lastig is om bijvoorbeeld aan kleding te komen, dat er geen ondersteuning is voor psychische problemen. Voedsel is sowieso al schaars: ook al is het aanwezig, het is niet genoeg en niet gezond."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De coronamaatregelen naleven is op Moria dan ook zo goed als onmogelijk. Afstand houden kan er niet, en ook andere maatregelen naleven is moeilijk. "Op heel Lesbos is een mondmasker verplicht, ook in Moria. Maar mensen in het kamp kunnen hun masker niet zelf kopen, ze hebben er ook het geld niet voor. Ze zijn afhankelijk van de distributie van maskers door hulporganisaties. Zonder masker mogen ze zich ook niet verplaatsen. Heel veel zaken die verplicht zijn of noodzakelijk om jezelf te beschermen, kunnen niet worden nageleefd."

Draagkracht

De draagkracht van de eilanden volstond in "normale" tijden al nauwelijks om de vele duizenden vluchtelingen op te vangen. In coronatijden is ook dat alleen maar lastiger geworden. "Voedselvoorziening en medische zorg zijn op de eilanden altijd al in beperktere mate aanwezig dan in een grote stad", schetst Boomsma. In deze coronatijden veroorzaakt dat zorgen.

"Want op dit moment is corona op Lesbos volop aanwezig. Alleen al in de hoofdstad Mitilini zijn er 100 gevallen. Op dit eiland is er één ziekenhuis, je kunt je dus voorstellen dat dat al behoorlijk overbelast is."

Hulpverleenster Anne Boomsma schetste in "De ochtend" (02/09/20) de precaire levensomstandigheden in Moria op Lesbos:

Meest gelezen