Vlaams streamingplatform Streamz gaat officieel van start: wat is het precies? En wat kan je allemaal bekijken? 

Vandaag gaat het Vlaamse streamingplatform Streamz officieel van start. Over het aantal abonnees wordt nog niet gecommuniceerd, maar Streamz vertrekt alleszins met de meer dan 400.000 klanten van Play van Telenet. De basisversie van het platform kost 11,95  euro per maand. Maar wat kan je allemaal bekijken op Streamz? 

Wat is Streamz?

Streamz moet het Vlaamse alternatief worden voor de internationale streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Begin dit jaar sloegen telecomoperator Telenet, die ook eigenaar is van onder meer de zenders VIER en VIJF, en DPG Media, het bedrijf boven onder meer de merken VTM, Q-music en Het Laatste Nieuws, de handen in elkaar om een betaalde streamingdienst uit te rollen. Beide mediabedrijven richtten daarvoor het gemeenschappelijke dochterbedrijf Streamz op.

Het doel: inspelen op het veranderende kijkgedrag. Vlamingen kijken alsmaar meer uitgesteld televisie en spoelen reclame door. Tegelijk heeft al 40 procent van de Vlaamse gezinnen toegang tot Netflix. Disney+, een andere buitenlandse streamingdienst, start half september in ons land. Streamz moet een Vlaams alternatief bieden en het verlies aan advertentie-inkomsten compenseren.

Hoe kan ik Streamz bekijken?

Streamz is vanaf 14 september voor iedereen beschikbaar via de Streamz-app en via Streamz.be. Een abonnement kost 11,95 euro per maand voor de basisversie en 19,95 euro voor de uitgebreide versie Streamz+. Abonnees kunnen op 4 schermen tegelijkertijd in HD kijken.

De medewerking van Telenet moet het platform een vliegende start geven. Telenet telt al 421.000 abonnees voor zijn "on demand" aanbod Play en Play More. Zij zullen via digitale TV van Telenet automatisch overschakelen op Streamz.

Zeer aantrekkelijk dus voor de abonnee, tegelijk stromen er ook nieuwe inkomsten naar de Vlaamse producenten.

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT

Wat doet de VRT?

Telenet en DPG Media wilden ook graag de VRT erbij, de belangrijkste producent van Vlaamse fictie. Ook het Vlaamse regeerakkoord vraagt de openbare omroep om vanuit "een rendabel businessplan mee te stappen in dit project", omdat de VRT de grootste fictiecatalogus heeft. 

De VRT zal geen mede-eigenaar worden van het bedrijf Streamz. Maar ze zal wel programma's aanleveren aan de catalogus in ruil voor een vergoeding. Ook enkele nieuwe fictiereeksen zullen in primeur te zien zijn op het platform, alvorens ze uitgezonden worden op Eén of Canvas. De eerste nieuwe VRT-fictiereeksen die op Streamz verschijnen, zijn Black-out, met Sara De Roo en Geert Van Rampelberg, en Cheyenne en Lola met Veerle Baetens.

"We zijn heel enthousiast dat we Vlaamse fictie die in dit huis gemaakt wordt, nu via een nieuw kanaal tot bij de Vlaming kunnen krijgen", zegt Frederik Delaplace, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. "Daarom brengen we enkele prestigieuze, nieuwe fictiereeksen in, bovenop de uitgebreide VRT-catalogus met maar liefst 1.500 afleveringen van geliefde titels. Het is goed dat er in Vlaanderen een alternatief is voor de vooral Amerikaanse platformen die enorm aan populariteit hebben gewonnen. En het is goed dat het Vlaamse medialandschap de handen in elkaar slaat om daar een Vlaams alternatief voor te ontwikkelen. Zeer aantrekkelijk dus voor de abonnee, tegelijk stromen er ook nieuwe inkomsten naar de Vlaamse producenten." 

Het is niet de eerste keer dat programma's van de VRT in primeur achter een betaalmuur zitten en pas nadien op de eigen zenders worden uitgezonden. Doorgaans gaat het om reeksen die mee door Telenet gefinancierd zijn. De Eén-reeks Geub bijvoorbeeld met Philippe Geubels was eerst op Play te zien en daarna pas op Eén. De reeks Albatros zit nu op Play, zal ook in Streamz zitten en wordt pas volgend voorjaar op Canvas uitgezonden.

Wat is er nog te bekijken op Streamz?

Streamz wil dit najaar in totaal 11 nieuwe programma's in primeur aanbieden. 5 daarvan zijn beschikbaar bij de start: het gaat onder meer om de VTM-reeks De Bende van Jan De Lichte. De verfilming van de historische roman van Louis Paul Boon ligt bij VTM al enkele jaren op het schap en wordt opgespaard voor de lancering van Streamz. Charlotte Timmers, een van de vele bekende acteurs die passeert in de serie, speelt er een jonkvrouw. Ze is de “love interest” van Jan De Lichte, gespeeld door Matteo Simoni. Timmers is blij dat de serie eindelijk te bekijken is in Vlaanderen. “Ik weet niet waarom het zo lang geduurd heeft. Ik ben wel positief over dat streamingplatform, omdat dat een heleboel producten van Vlaamse bodem verzamelt. Alles zit nu daar, onder één noemer"

“Ik heb het zelf nog niet helemaal gezien”, geeft Timmers toe. “Matteo is daar heel goed in. Hij wil alles onmiddellijk bekijken en is altijd heel enthousiast. Ik kijk meestal de kat uit de boom. Waarschijnlijk ga ik het binnenkort met mijn ouders of vrienden helemaal bekijken.” De vier andere titels, die bij de start al op Streamz staan, zijn: "Fair trade", "Cold courage", "Baantjer" en "Black-Out".

Dat aanbod wordt aangevuld met films en exclusieve internationale reeksen, waaronder alles van HBO, en een brede catalogus van titels van de zenders VTM, Vier, Eén en Canvas. De titels van HBO zullen op Streamz op hetzelfde moment aangeboden worden als waarop ze in de Verenigde Staten uitgezonden worden. HBO lanceert in verschillende landen momenteel haar eigen streamingdienst, maar dat zou in Vlaanderen niet aan de orde zijn. "We hebben met HBO jarenlang een goed partnerschap opgebouwd", zei Peter Vindevogel, CEO van Streamz, bij de voorstelling. "Als ze andere wegen hadden willen op gaan, was dat al lang mogelijk geweest."

Meest gelezen