Water besparen bij bessenteelt in volle grond: Proefcentrum Fruit onderzoekt hoe dat kan

Door de droge zomers, telt iedere druppel water. En dat is ook het geval in de fruitteelt. Het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden onderzoekt daarom hoe bij bessenteelt water bespaard kan worden. Het onderzoek richt zich vooral op de kweek in volle grond van frambozen, braambessen en rode bessen. 

Water wordt schaarser, ook bij ons, dat is na de afgelopen zomers wel gebleken. En bessen hebben veel water nodig. PC Fruit onderzoekt daarom hoe water zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden.

Als de bessen in serres geteeld worden, dan wordt het teveel aan water opgevangen en gefilterd. Maar voor kweek in volle grond is dat niet zo eenvoudig, hoewel er volgens PCFruit ook daar mogelijkheden zijn.

"Het regenwater kan beter gebruikt worden", zegt Danny Bylemans van het proefcentrum.  "Op veel velden zijn de rijen bessenstruiken overkapt en het komt er dan op aan het regenwater maximaal te gebruiken zodat er zoveel mogelijk water bij de plant terechtkomt." 

Op welk moment je meer of minder water moet geven, ook dat wordt onderzocht. "Op het juiste moment net te weinig water geven, kan nuttig zijn," zegt Bylemans, "omdat op die manier de smaak bevorderd wordt en de weerstand van de planten tegen bepaalde ziektes verbetert." 

Meest gelezen