120 vlaggen moeten de Maasmechelaar weer hoop geven

Het culturele jaar in Maasmechelen is op een kleurrijke manier afgetrapt. 120 vlaggen, ontworpen door 23 kunstenaars, wapperen tot half oktober in straten en op pleinen in de gemeente. Gemeenschappelijk thema van de ontwerpen is "hoop".

Om het nieuwe culturele seizoen goed te starten pakt Maasmechelen uit met het vlaggenproject "Kunst uit uw kot". Kunstenaars, kunststudenten of deelnemers aan kunstkampen konden zich inschrijven. 23 artiesten zijn geselecteerd en hebben een ontwerp gemaakt.

Het gemeenschappelijk thema is "hoop". Want in deze coronatijden willen de gemeente en de cultuursector een positieve boodschap uitdragen. Alle kunstenaars mochten zelf beslissen wat ze precies maakten. Daar werd dan een foto van genomen en die werd afgedrukt op een vlag. 

Ik koos voor een varenblad, omdat dat het symbool is voor sterke verbondenheid en zorgen voor elkaar

Ontwerpster Ingrid Westhovens

Een van de ontwerpsters is Ingrid Westhovens. Ze koos voor een cyanotype van een varenblad. Dat is een fotografisch proces waarbij, na ontwikkeling, een cyaan-blauwe afdruk achterblijft. "Het is een zonneprint", zegt Ingrid. "Want je legt een lichtgevoelige laag op papier of stof. Daar leg je iets op, bijvoorbeeld een negatief van een foto, maar ik heb een echte varen genomen. Door de zon en de chemische reactie krijg je een afdruk op je stof of blad." Ingrid koos voor een varenblad want "een varenblad staat symbool voor sterke verbondenheid en zorgen voor elkaar", zegt ze. En dat past wel in deze tijden van corona.

Meest gelezen