Wim De Maeyer

Kasteel van Gaasbeek krijgt 25 schapen als bewoners: "Het zijn onze kleine grasmaaiers"

Aan het Kasteel van Gaasbeek in Lennik wonen sinds kort 25 schapen. Op de hellingen rond het kasteel moeten de dieren de zeldzame vegetatie onder controle houden. Een opluchting voor de tuinmannen die het erg moeilijk hadden om het gras daar te kunnen maaien.

Wim De Maeyer van het Agentschap Natuur en Bos is blij met de komst van de 25 schapen rond het Kasteel van Gaasbeek. De dieren nemen er tot eind oktober hun intrek. "We hebben een landbouwer uit de omgeving gevonden die bereid was om zijn schapen hier te zetten. Dankzij de schapendraad kunnen ze niet weglopen of het kasteel ingaan." 

Voor Wim en zijn team zijn de schapen een grote hulp, want het onderhoud van het groen rond het kasteel is geen pretje. "We hebben altijd heel veel moeite gehad om de helling te maaien. Het is niet evident, om daar met een bosmaaier op te werken. Daarna moesten we ook nog al het gras er afhalen. Dat was geen makkelijke karwei. Dat gaf ons best kopzorgen, maar dat is nu opgelost."

Zeldzame planten

De schapen krijgen een ware delicatesse te eten. Want de planten, grassen en kruiden die rond het kasteel groeien zijn erg zeldzaam. Wim: "Het zijn planten die in de streek nauwelijks voorkomen zoals wilde tijm en wilde marjolein. Dat komt door de kalkbodem. Bij de bouw van het kasteel is kalkmortel gebruikt. Die is doorheen de jaren uitgelopen naar de graslanden er rond. Waardoor je een kalkgrasland krijgt, wat je bijna nergens in Vlaanderen vindt. Daarvoor moet je al naar Voeren rijden in Limburg."  

In het begin waren de schaapjes wat nieuwsgierig en zenuwachtig aan het rondkijken

Wim De Maeyer, Agentschap Natuur en Bos

Intussen staan er 25 schapen te grazen, en binnenkort komen er nog tientallen bij. "Onze grasmaaiertjes hebben veel werk, daarom komen er nog meer schaapjes bij. In het begin zie je ze wat nieuwsgierig en zenuwachtig rondkijken. En op momenten beginnen ze dan rond te lopen met heel de kudde. Maar het is heel leuk om te zien hoe ze daar eerst rustig staan. En dan ineens gaan al die kopjes omhoog en lopen ze een stukje verder. Het geeft prachtige beelden rond het kasteel met uitzicht op het park. Het is echt een aanrader om daar eens te gaan kijken", aldus De Maeyer.

Meest gelezen