Atoomagentschap: "Iran blijft bepalingen van nucleair verdrag steeds verder overtreden"

In een kwartaalrapport stellen inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA dat Iran veel meer verrijkt uranium bezit dan toegelaten in het nucleaire akkoord van 2015. Dat is niet nieuw, maar Teheran blijft steeds meer uranium verder verrijken dan is afgesproken.

Iran overtreedt bewust tal van afspraken van het nucleaire akkoord van 2015. Dat is de basislijn van het kwartaalverslag dat de inspecteurs van het IAEA over de situatie van de nucleaire sector in Iran. 

Iran verrijkt nog altijd uranium met geavanceerde centrifuges en dat tegen de afspraken in

Zo bezit Iran nu 2.105 kilogram verrijkt uranium en dat is tien keer zo veel als toegestaan. De voorbije drie maanden is daar 534 kilogram verrijkt uranium bijgekomen. Meer nog: Iran blijft uranium verrijken tot een zuiverheid van 4,5 procent terwijl er in het akkoord een maximum van 3,67 procent is afgesproken. De Iraniërs gebruiken nog altijd geavanceerde centrifuges voor die verrijking en maken voorbereidingen om er nog meer te installeren in de ondergrondse nucleaire installatie in Natanz. 

Onlangs had Iran -na maanden van touwtrekken- wel toegestaan dat de inspecteurs van het IAEA twee oudere nucleaire sites mochten bezoeken. Volgens critici van Iran zouden die sites weliswaar niet meer actief zijn maar zou er wel mogelijk nucleair materiaal opgeslagen zijn. Een van die plekken is nu bezocht door de inspecteurs, de andere zou binnenkort volgen. 

Pokerspel rond Iraanse kernprogramma blijft duren

Dat Iran de bepalingen van het nucleaire verdrag overtreedt, is niet nieuw. Het land had dat overigens vorig jaar zelf aangekondigd als reactie op het uittreden van de Verenigde Staten uit het nucleaire akkoord door president Donald Trump in 2018. Aanvankelijk bleef Iran de bepalingen naleven, maar toen de nieuwe Amerikaanse sancties de economie in zijn greep kregen, koos het regime in Teheran voor de vlucht vooruit.

Die verloopt wel in schijfjes om de Europese landen die wel nog vasthouden aan het akkoord van 2015 niet helemaal te vervreemden en in de armen van de VS te drijven. 

Zeker is dat het nucleaire akkoord dat een einde moest maken aan gevaarlijke spanningen tussen de VS en Iran, nu erg wankel is. Het opbod aan beide kanten is groot en de regering in Teheran staat onder zware druk van de "hardliners" die dat akkoord eerder ook al niet lustten. Wellicht kijkt Teheran uit naar de Amerikaanse verkiezingen om te kijken of een eventuele overwinning van de Democratische uitdager Joe Biden een nieuwe wind kan doen waaien in Washington. 

Meest gelezen