Bart De Wever verdedigt Operatie Nachtwacht: "Ik vraag medewerking van de inwoners, want dit gaat maanden duren"

Vanavond start Operatie Nachtwacht van de Antwerpse politie tegen het drugsgeweld in Deurne en Borgerhout. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaf op Radio 2 Antwerpen tekst en uitleg bij dat plan "Ik vraag begrip en medewerking van de bevolking want dit zal maanden duren".

Vanavond start Operatie Nachtwacht, de grootste Antwerpse politieactie van de laatste decennia. Het stadsbestuur en de politie willen op die manier rust brengen in de districten Deurne en Borgerhout die de afgelopen maanden opgeschrikt werden door granaten en schietincidenten. Op Radio 2 Antwerpen gaf burgemeester Bart De Wever (N-VA) tekst en uitleg.

Hoe zal de burger dit merken?

"De operatie zal maanden lang elke nacht merkbaar zijn in het straatbeeld", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever. "De politieaanwezigheid wordt opgedreven. Er zullen ook speciale eenheden op de motor aanwezig zijn. Zij kunnen snel uitrukken en mensen oppakken indien nodig. Ook bijzondere voertuigen zoals de gepantserde BearCat worden ingezet. Daarnaast zullen er buurtonderzoeken starten waarbij de politie bij iedereen langsgaat en informatie opvraagt. Straten kunnen afgesloten worden en er komen meer identiteitscontroles." Voor dat laatste rekent De Wever op het begrip van de Antwerpenaars. "Ik hoop dat de buurtbewoners meewerken en beseffen dat dit om hun eigen veiligheid gaat. We doen dit niet om hen te viseren." 

Waarom nu pas?

De eerste incidenten met granaten in Antwerpen dateren al van maart 2018. Waarom is dit plan er nu pas? "Ik ben het niet eens met het feit dat dit te laat komt", zegt De Wever. "De lokale politie heeft altijd bestuurlijk geantwoord op dat geweld. In het verleden hebben we al kleine versies van deze operatie uitgevoerd, bijvoorbeeld in Antwerpen-Noord. Helaas is dat geweld blijven escaleren en nu volgen dus ook onze acties. Maar mensen moeten beseffen dat niemand dit kan stoppen tenzij je drugsmaffia echt kan ontmantelen."

Zal dit helpen?

'Operatie Nachtwacht' belooft veel machtsvertoon van de politie maar zal het echt iets oplossen? "Ik citeer graag professor criminologie Teun Voeten. Die zegt dat een burgemeester de smurrie kan opruimen die uit het riool naar boven puilt, maar het riool zelf moet gespoeld worden. Deze drugsclans kan je niet enkel lokaal bestrijden. Intussen is er een overkoepelend stroomplan, het aantal inbeslagnames van cocaïne in de haven is verveelvoudigd. Er zijn dus inspanningen gebeurd, ik ben zelf tot in Colombia geweest voor overleg maar ik ben ook de eerste om toe te geven dat dit onvoldoende is." De Wever verduidelijkt nog dat de politie daar zal zijn in de stad waar het nodig is. "We spreken nu over Deurne-Noord en Borgerhout maar we kennen ook de andere hotspots van de drugsclans in de stad. Ook die houden we in de gaten."

Gaat De Wever zelf naar de wijken?

De laatste weken kreeg De Wever kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. Ze vroegen zich af waarom de burgemeester de geviseerde wijken niet zelf kwam bezoeken en geruststellen. "Die kritiek kwam vaak van mensen die de buurt totaal niet kennen. Ik pik die kritiek dan ook niet. Ik woon zelf in Deurne (Zuid nvdr.),en ben heel aanspreekbaar. Ik heb heb het drugsgeweld trouwens letterlijk vanuit mijn slaapkamer gezien. De afgelopen jaren heb ik honderden huisbezoeken gedaan maar ik zal daar nooit de pers op uitnodigen." Gevraagd of De Wever de afgelopen dagen dan effectief in Deurne-Noord geweest is, klonk het: "Mijn familie woont daar in de buurt en ik woon ook in Deurne." Daarnaast verwees De Wever naar de coronamaatregelen. "Die laten het helaas niet toe om grote buurtvergaderingen in een zaal te organiseren. Bovendien is dit eigenlijk een zaak van de federale politie", besluit de Antwerpse burgemeester. 

Meest gelezen