AP2012

Benedictus XVI is vanaf vandaag de oudste paus ooit

Paus-emeritus Benedictus XVI of Josef Ratzinger heeft vandaag het record van de oudste kerkvorst uit de geschiedenis gebroken. Dat record stond op naam van paus Leo XIII die in de 19e eeuw de kerk bestuurde. Benedictus XVI is in 2013 afgetreden. 

Benedictus XVI is 93 jaar en bijna vijf maanden oud. Hij is dan wel afgetreden in 2013, maar woont nog altijd in het Vaticaan. Hij is wel verzwakt en wordt vaak in een rolstoel gezien. In juni was hij nog even naar zijn geboorteplaats in de Duitse deelstaat Beieren gereisd om afscheid te nemen van zijn oudere broer Georg. Die is kort daarop overleden. 

Benedictus breekt dus het vorige record van paus Leo XIII. Die is in 1903 overleden en was toen 93 jaar oud. Die paus is echter vooral bekend wegens zijn encycliek Rerum Novarum. Die ging over de rechten van werknemers en wordt beschouwd als de basis van de sociale leer van de kerk en de christelijke werknemersbeweging.

Ratzinger is zeker niet de langst regerende paus. Hij werd in 2005 gekozen als opvolger van Johannes-Paulus II en was toen al 78. In 2013 trad hij af, naar eigen zeggen omdat hij te vermoeid was. Het was de eerste keer sinds 1415 dat er nog een paus was afgetreden. Benedictus kreeg toen de titel paus-emeritus. Hij is nadien opgevolgd door de huidige paus Franciscus.

Meest gelezen