Radio 2

Buurtbewoners nieuwe Blankenbergse appartementen hopen dat ze lager worden

Bouwproject Lange Thuyn zit in de laatste rechte lijn. Na jaren van protest is gisteren het openbaar onderzoek afgesloten. Bewoners uit de buurt hebben op de valreep nog tientallen bezwaarschriften ingediend en hopen dat het project op zijn minst zal leiden tot lagere bebouwing.

Het protest duurt al jaren. In 2016 hield de West-Vlaamse deputatie het woonproject nog tegen, maar het ruimtelijk uitvoeringsplan werd toch goedgekeurd. Er komen 33 alleenstaande huizen, 52 halfopen woningen, 55 ingesloten rijhuizen en 104 appartementen.

Schepen van stedenbouw Jurgen Content (SP.A) heeft begrip voor het protest, vooral voor de bezorgdheid dat de nieuwe wijk van 250 woningen zal leiden tot te veel autoverkeer. "We zijn al een tijdlang aan het bekijken welke mouw we daaraan kunnen passen", zegt de schepen. Hij weet ook dat het raar oogt dat een nieuw stuk grond wordt aangesneden, terwijl er in Blankenberge veel leegstand is.

Maar daar is niet veel aan te doen: "Het gaat om een project van het vorige stadsbestuur, op grond die aangeduid staat als woonuitbreidingsgebied, het moest er dus vroeg of laat eens van komen. Die grond werd aangekocht door de West-Vlaamse intercommunale om het gebied te kunnen ontwikkelen. "Er zijn ook goeie kanten aan, want het project bevat 114 sociale woningen en iedereen weet dat we overal dringend sociale woningen nodig hebben, de druk op die huizenmarkt is hoog. De bouwhoogte van vier bouwlagen, moet je ook niet overdrijven. Dat is eigenlijk even hoog als het dak van een normaal huis, dus dat valt nog mee", zegt Content.

Waardeverlies woningen

Nancy Blondeel woont in de buurt. Ze vreest voor waardeverlies voor de woningen in de buurt. "Het was eigenlijk een villawijk en dat willen we zo houden. Dus zouden we graag hebben dat in het nieuwe project opnieuw wegeltjes zijn tussen de huizen, dat er twee bouwlagen lager wordt gebouwd, twee verdiepingen in plaats van vier, anders wordt ons zicht op de mooie polders al te zeer aangetast."

De dienst stedenbouw zal nu alle bezwaarschriften bekijken. In theorie zijn er drie mogelijkheden: goedkeuren, afkeuren of aanpassen, maar dan wel volgens de richtlijnen van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Afkeuren zit er niet in, daarvoor staat het project al te lang op de rails. Het is dus de vraag of er nog aanpassingen zullen komen. 

Meest gelezen