Radio 2

Burgemeester Steenokkerzeel wil extra bussen: “Leerlingen op elkaar gepropt en kunnen overvolle bus niet op”

De burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (Klaver-N-VA), wil dat De Lijn extra bussen inzet om leerlingen naar school te brengen. De jongeren zitten nu van en naar school vaak op elkaar gepakt en kunnen soms zelfs de bus niet meer op omdat die vol is. De Lijn belooft oplossingen. Die moeten er volgens de burgemeester volgende week al komen. “Je kan kinderen niet uitleggen dat ze een hele dag een mondmasker moeten dragen en afstand moeten houden, maar daarna wel neus aan neus op een bus moeten gaan zitten”, aldus Ryon.

Heel wat leerlingen uit Steenokkerzeel gaan met de bus naar de middelbare school in buurgemeenten Keerbergen, Haacht of Vilvoorde. De burgemeester kreeg tijdens de eerste week van het nieuwe schooljaar verschillende klachten van ouders over de overvolle bussen.  “De kinderen die de bus nemen richting Haacht, Keerbergen en Vilvoorde hebben amper plaats en soms kunnen ze zelfs niet meer opstappen omdat de bus overvol zit. Daar moet dringend iets aan gedaan worden. Je kan kinderen niet uitleggen dat ze een hele dag een mondmasker moeten dragen om daarna neus aan neus of rug aan rug op de bus te moeten gaan zitten.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Oplossing in de maak

Intussen heeft Ryon contact gehad met De Lijn om een oplossing te zoeken. “Ik heb gisteren verschillende keren gemaild en gebeld met De Lijn zodat er volgende week al een oplossing kan komen. Richting Keerbergen is dat alvast gelukt. De bus die normaal gezien 's ochtends al in Haacht stopt, zal nu doorrijden tot in Keerbergen. Zo is er meer capaciteit in die richting. Maar ook op de terugrit zullen er meer bussen moeten worden ingezet om de kinderen op een veilige manier thuis te brengen", vindt de burgemeester.

Controleurs op pad

Voor De Lijn is het niet makkelijk om op korte termijn een oplossing te vinden, omdat ze rekening moet houden met budgetten en toestemming moet krijgen van het kabinet van Vlaams minister van Vervoer Lydia Peeters, aldus Ryon. Omdat er overal plexiglas is geïnstalleerd kunnen er ook minder mensen op de bus dan vroeger. “Ze kunnen natuurlijk niet zomaar een bus ergens wegplukken en bij ons gebruiken. Dan creëer je daar weer een probleem. Maar gisteren hebben ze controleurs ingezet om tellingen te doen en zo een duidelijk beeld te vormen van het capaciteitsprobleem. De Lijn heeft beloofd om snel met meer oplossingen te komen, maar dat gaan we dus goed moeten opvolgen de komende weken.”

Radio 2

Meest gelezen