Voorschot van Vlaamse overheid moet duwtje in de rug geven om evenementen te organiseren

Wie een evenement aanvraagt, kan een voorschot tussen 25.000 en 800.000 euro krijgen van de Vlaamse overheid. Als een evenement moet afgelast worden omdat er COVID-beperkingen zijn, dan hoeft dat voorschot niet terugbetaald te worden. Vlaams economieminister Hilde Crevits (CD&V): "We willen vermijden dat organisatoren het risico niet durven nemen."

De evenementensector zit in de hoek waar de klappen vallen, dat is bekend. Maar nu evenementen weer mogen - met beperkingen - wil de Vlaamse overheid een zetje geven. "Met het oog op jobs", zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). 

In de praktijk kan al wie een evenement wil organiseren, een beroep doen op het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) van de Vlaamse overheid. Wie dat wil, kan een premie aanvragen. Minimaal bedraagt die 25.000 euro en maximaal zestig procent van de organisatiekosten, met een bovengrens van 800.000 euro. 

"Wie bijvoorbeeld een concert organiseert", zegt Crevits, "kan een voorschot aanvragen, dat je in principe later moet terugbetalen. Maar als een evenement door coronamaatregelen niet plaatsvindt, hoeft men dat niet te betalen. We willen vermijden dat men het risico niet durft te nemen omdat men bang is dat de overheid beperkende maatregelen oplegt."

Hoe werkt het?

Vanaf maandag 7 september kunnen organisatoren een voorschot aanvragen bij VLAIO. De uiterlijke indieningsdatum is 2 oktober 2020. De tweede oproep, voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 januari 2021 en 1 oktober 2021, gaat in op 5 oktober 2020 en loopt tot en met 9 november 2020, 12.00 uur. 

Wie meer info wil over de voorwaarden en de aanvraagprocedure, kan op 16 september een infosessie volgen. Inschrijven voor deze infosessie kan hier.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen