copyright Stad Gent

50 opvallende stoelen moeten Gentenaars inspireren voor burgerinitiatieven

Sinds het ontstaan van de burgerinitiatieven in 2017 in Gent, heeft de stad er nooit eerder zoveel geld voor opzij gezet. De stad heeft een 'wijkbudget' van 6,25 miljoen. Inwoners die initiatieven nemen om hun wijk op te waarderen kunnen een stukje budget aanvragen om hun project te realiseren. De 'wijkbudgetten' zijn met een opvallende campagne met hoge stoelen voorgesteld.

Wie vanmorgen langs de Gras- en Korenlei en de Sint-Michielshelling kuierde kon opvallend hoge en felgekleurde stoelen zien staan. Intussen zijn ze verspreid over 25 wijken in de stad. Je mag op de stoelen gaan zitten en het is de bedoeling dat je de stad eens vanuit een andere hoek bekijkt. Astrid De Bruycker, schepen van participatie en buurtwerk (SP.A) legt uit dat de stoelen symbolisch zijn.  Ze hoopt dat ze de Gentenaars aanzetten om na te denken en inspiratie op te doen, zodat ze "met vernieuwende ideeën komen om de wijk nog leuker te maken."

6,25 miljoen euro

De stad houdt 6,25 milmjoen euro opzij voor de initiatieven van de inwoners.  Elke wijk kan tussen de 150.000 en 350.000 euro krijgen, afhankelijk van het aantal inwoners en indicatoren als bijvoorbeeld armoede. "Het is de bedoeling dat de bewoners zelf ideeën aanbrengen, ermee aan de slag gaan en ook kiezen welke ideeën zullen gerealiseerd worden." 

Welke ideeën?

In 2017 had Gent voor eerst een burgerbudget, "dat was 1 miljoen euro". "Maar er zijn in de loop der jaren al zeer mooie dingen gebeurd met dat geld", aldus de schepen. "Er is bijvoorbeeld een project voor meer groen in de buurt met 6 verplaatsbare bomen met een bankje erbij die je kan neerzetten op plaatsen waar weinig groen is. Er is een buitenklas gekomen in de Pastorie in Drongen, of er is een project voor daklozen. De burgerinitiatieven waar het wijkbudget naartoe gaat kunnen sociale projecten zijn, ideeën voor meer groen, om mensen bijeen te brengen, alle ideeën zijn welkom."

kasto80

Meest gelezen