"Vernissage at home" - Benoît van Innis

Gordel of coronatekeningen? Met deze tips is uw weekend zo gevuld, bekijk hier ons overzicht

Het cultuurseizoen is weer begonnen en op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Corona of niet, het weekend wordt géén dorre vlakte. Dus lijsten we vanaf nu weer elke zaterdag op waar u naartoe kunt. Zelfs in deze moeilijke tijden bent u op heel wat plekken in Vlaanderen en Brussel meer dan welkom. Het vraagt soms iets meer planning, maar u hoeft zich echt niet overal op voorhand in te schrijven, zoals u hieronder zult ontdekken. 

Coronaproof Gordelen

Verwacht geen grote massa's op de fiets en ook geen concerten, maar u kunt dit weekend wel degelijk Gordelen in de prachtige, groene rand rond Brussel. Starten kan in Huizingen, Overijse en Vilvoorde. Via deze link ontdekt u de wandeltochten (van 8 kilometer) en fietstochten (van 30 kilometer).

Mag het wat meer zijn? Voor elke persoon die de volledige tocht van 100 kilometer fietst, beloven ze een boom te planten, om zo de groene rand nog dat tikkeltje groener te maken. Vergeet niet te scannen onderweg!

Gratis topkunst (om te bekijken, niet te kopen)

Hij is nog geen 30 maar de Antwerpse kunstenaar Ben Sledsens staat al mee aan de top in België. Dat bewijst Sledsens met een nieuwe tentoonstelling in de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen, die is gratis te bezoeken tot 10 oktober, reserveren is niet nodig. Verwacht u aan dromerige natuurlandschappen die ook internationale sterren bekoren (en neen, we zeggen niet wie). 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meer gratis kunst

38 galerieën in Brussel maken het dit weekend extra feestelijk, tijdens het Brussels Gallery Weekend. Speciaal voor dit weekend organiseren sommigen een nieuwe tentoonstelling, zoals Xavier Hufkens. Ook hier moet u niet reserveren, een plannetje vindt u via deze link.

De algemene coronaregels zijn van kracht (mondmaskers, afstand houden) en elke galerie heeft een maximumcapaciteit. Het kan dus zijn dat u buiten even moet wachten om daarna in alle rust te genieten van de hedendaagse kunst.

Echt Antwerps Straattheater

Straattheater in coronatijden? Het kan! Aan het Frederik van Eedenplein op de Antwerpse Linkeroever zijn zondagnamiddag 400 mensen welkom om te genieten van acrobatie en trapezekunsten in openlucht. Inschrijven is niet nodig, de coronamaatregelen volgen uiteraard wel. 

Bekijk hieronder een van de gezelschappen aan het werk:

Theaterfestival is begonnen (en er zijn nog tickets!)

Het Theaterfestival bundelt de beste voorstellingen van vorig seizoen en daarmee start ook meteen het nieuwe theaterseizoen. 

Het worden bijzondere maanden voor theaterliefhebbers, met wellicht hier en daar wat wijzigingen in de programmatie, want ook de cultuursector werkt met kleurcodes, net zoals het onderwijs.

Voor het Theaterfestival is er in elk geval goed nieuws! Door de recente versoepelingen zijn er nog tickets vrijgekomen voor enkele voorstellingen, bijvoorbeeld voor de fenomenale Peter De Graef op zondagavond, in Dilbeek

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", over de start van het festival:

Videospeler inladen...

Exponieuws!

In Antwerpen kunt u nog tot en met volgend weekend het werk van fotograaf Stephan Vanfleteren op groot formaat bewonderen in de overzichtstentoontelling "Present". Om iedereen coronaproof te ontvangen blijft het museum dit en volgend weekend zelfs langer open, tot 21 uur. Al meer dan 140.000(!) bezoekers gingen u voor, niet aarzelen.

De ene expo eindigt (bijna), de andere opent dit weekend. Kunstenaar Benoît van Innis maakt sinds maart elke dag een coronatekening - 96 van die werken hangen nu gratis tentoongesteld in museum 1302 in Kortrijk. Voor de vernissage zaterdag moet u zich registreren, vanaf zondag is iedereen welkom. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

En volgende weekends?

De Open Monumentendagen in Vlaanderen en Brussel komen er aan. Anders dan vorige edities moet u overal reserveren, dat kunt u hier en hier doen.

"Culture club" op Radio 1 keek vrijdag in een speciale uitzending vooruit naar het komende cultuurseizoen. Een uitzending met nog veel meer tips die u kunt herbeluisteren én bekijken. Ook Peter De Graef, die hierboven nog werd opgehemeld, bracht een fragment uit z'n voorstelling "Henry":

De Bijloke in Gent tenslotte heeft een nieuwe concertzaal, maar dit openingsweekend is hopeloos uitverkocht. Als u de akoestiek van de zaal graag eens wil testen de komende weken kunt u via deze link een ticket reserveren voor een van de concerten. Prettig weekend!

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen