Radio 2

Hasseltse gevangenen voelen zich minder gevangen nu ze eigen kledij dragen: “Het geeft ons een soort eergevoel”

In de gevangenis van Hasselt mogen gedetineerden sinds midden januari hun eigen kledij dragen. De directie is na 8 maanden erg tevreden over het resultaat, want door de maatregel is er meer menselijkheid in de instelling.

In de wasserij van de gevangenis is het een drukte van jewelste. Gino en Francesco zijn wasgoed aan het strijken. “Voor sommigen is het dragen van eigen kledij een vooruitgang”, zegt Gino. “Het geeft een soort eergevoel omdat je niet de hele tijd met die gevangeniskledij moet rondlopen. Het is ook fijner als je bezoek hebt waar de kinderen bij zijn, dat je daar niet zit in je gevangeniskledij.”

Opzichtster Bernadette merkt niet echt verandering in de houding van de gedetineerden sinds ze hun eigen kledij mogen dragen. “Maar je ziet wel aan de kledij die nu in de wasserij binnenkomt, dat daar meer zorg voor gedragen wordt in vergelijking met de vroegere gevangeniskledij. Ze hechten zich aan die stukken. In het verleden werd kledij wel eens vernield, dat is nu veel minder. Het lijkt wel een besparingsoperatie”, lacht Bernadette.

Radio 2

Sinds januari mogen de 580 gedetineerden in de Hasseltse gevangenis hun eigen kledij dragen, in plaats van het traditionele gevangenisplunje. De gevangenen zijn hier erg blij mee. Directeur Anca Wauters: “Bedoeling is dat ze hun eigen kledij kunnen dragen en dat ze daarmee hun persoonlijkheid kunnen uiten en wat menselijker in de gevangenis kunnen leven.” Maar er zijn ook enkele regels over. “De gedetineerden moeten wel een fluohesje dragen als ze door de gangen lopen. Dan zijn ze herkenbaar op de camera’s. Die kunnen ze dragen over hun eigen kledij.”

Het maakt je ook een beetje meer mens. Je voelt je wat vrijer

Gedetineerde Tony

De meeste gedetineerden in Hasselt dragen een joggingbroek en een t-shirt. Dimitri zit helemaal in het zwart in zijn cel, maar van een specifieke gevangenisstijl wil hij niet spreken. “Dat is gewoon de kledij die je hier in de gevangenis kan kopen”, vertelt hij. “En dat zit het makkelijkst.” Maar het heeft ook praktische redenen. “Als je door de metaaldetectoren moet, dan mag je geen jeans dragen want de knopen zijn van ijzer.”

Tony is erg blij met zijn eigen kledij. “Als je bezoek hebt, dan is het fijner dat je ernaar toe kan in je eigen kledij. Een gevangenishemd en een grijze broek die niet gestreken zijn, da’s niet zo mooi”, vertelt Tony terwijl hij op zijn bed zit. “Het maakt je ook een beetje meer mens. Je bent iets minder gevangen, je voelt je wat vrijer.” Tony heeft geen schrik dat de buitenwereld denkt dat gedetineerden te veel in de watten worden gelegd. “Veel mensen van buiten denken dat we hier in een hotel zitten. Maar ze mogen hier eens komen zitten, dan weten ze wat het is. Het is niet makkelijk hier.”

Meest gelezen